Eerste indruk: Sony-headset met verbeterde noise-cancelling

Eerste indruk: Sony-headset met verbeterde noise-cancelling

02-09-2016 12:30 Laatste update: 27-04-2018 03:30

Een nieuwe Sony-headset scant de omgeving en past de noise-cancelling daar op aan, zodat het afgezien van de muziek verder helemaal stil is.

Het grote tech-event IFA in Berlijn is drukke beurs met zwetende mannen die met hun camera's en selfiesticks in de rij staan om een glimp van de nieuwe producten op te vangen. Overal is het rumoerig. Tot je dat MDR-1000X van Sony over je oren schuift. De nieuwe Bluetooth-koptelefoon biedt de beste ruisonderdrukking die ik in tijden heb gehoord.

Noice-cancelling dempt omgevingsgeluiden en is vooral bekend geworden door het merk Bose. Gebruikers die een ruisonderdrukkende koptelefoon hebben zweren erbij, omdat je helemaal van de wereld wordt afgesloten. Dat is niet alleen handig in een drukke trein, maar ook in het vliegtuig biedt noice-cancelling een oase van rust: je hoort de straalmotoren niet meer.

Bij de MDR-1000X is de noice-cancelling-techniek sterk verbeterd. De koptelefoon kijkt naar de vorm van je hoofd, hoe je de koptelefoon draagt en waar het omgevingsgeluid precies vandaan komt. Op basis daarvan wordt het geluid onderdrukt, waardoor plotselinge geluiden - zoals een langsrazende motor - ook worden gefilterd. De audiokwaliteit is, voor zover we konden horen in de korte test, in orde: het geluid is neutraal en zuiver met een aanwezige bas.

Toch stemmen horen

Een toffe feature van de koptelefoon is de mogelijkheid om, ondanks de noise-cancelling, toch nog stemmen te horen. Dit doe je door je hand over de oorschelp te plaatsen. Vervolgens zijn de stemmen om je heen te horen, maar wordt het gros van het andere omgevingsgeluid wel onderdrukt. Volgens Sony is dit handig als je iets wilt afrekenen terwijl je de koptelefoon draagt - hoewel dit natuurlijk nog steeds asociaal oogt.

Het design van de MDR-1000X is grotendeels gelijk aan de Hear On-lijn van Sony, met een minimalistisch uiterlijk en grote oorschelpen. De nieuwe koptelefoon is te krijgen in de kleuren zwart en beige en is vanaf oktober te koop voor 400 euro. 

Er is geen kabel: de headset verbindt via Bluetooth met je telefoon en heeft volgens Sony een accuduur van 20 uur. Daarmee is hij future proof: de volgende iPhone bijvoorbeeld heeft volgens geruchten geen koptelefooningang meer.