'iPhone in 2017 voor het eerst zonder thuisknop'

'iPhone in 2017 voor het eerst zonder thuisknop'

26-08-2016 09:55 Laatste update: 27-04-2018 04:01

De iPhone zou volgend jaar voor het eerst zonder thuisknop verschijnen, als enkel een 'glasplaat'.

Apple zou zich in 2017 sterk richten op het scherm van de iPhone, onder meer door de thuiskop te verwijderen. Dat zeggen bronnen van de doorgaans zeer betrouwbare Mark Gurman tegen Bloomberg. Alles wijst er inmiddels op dat de iPhone die dit jaar verschijnt weinig uiterlijke vernieuwingen krijgt. Met het model van 2017 zou de iPhone echter flink op de schop gaan, meldde ook de Wall Street Journal al in juni.

Volgens de zakenkrant zou Apple overstappen op een oled-scherm dat de hele voorkant van het scherm beslaat. De vingerafdrukscanner zou zelfs in het scherm worden gebouwd. Daarmee zou de visie van Apple-hoofdontwerper Jony Ive in vervulling gaan; die streeft al jaren naar een iPhone die oogt als 'a single sheet of glass'.

Om toch het gevoel van een fysieke knop te behouden zou Apple mogelijk Force Touch inbouwen, zeiden analisten eind juni al tegen Business Insider. Die technologie zit ook al in recente MacBooks, en maakt dat het voelt alsof de trackpad wordt ingedrukt, terwijl het klikvlak eigenlijk niet kan bewegen. Het gerucht over de thuisknop-loze iPhone zit trouwens in een bericht dat vooral gaat over een speciale Japanse iPhone. Het Japanse model zou een draadloze betaalmethode bevatten die enkel in dat land wordt gebruikt, zodat iPhone-bezitters bijvoorbeeld met hun toestel voor reizen in het openbaar vervoer kunnen betalen.

Lees ook over de geruchten over de iPhone 7 die in september wordt verwacht.