Hacker half jaar cel in na stelen naaktfoto's beroemdheden

Hacker half jaar cel in na stelen naaktfoto's beroemdheden
23 juli om 12:59
Laatste update: 27 april om 04:32

Een Amerikaan die bij hacks gestolen naaktfoto's van beroemdheden heeft verspreid gaat zes maanden de cel in.

De 29-jarige Andrew Helton uit Portland is donderdag in Los Angeles veroordeeld tot zes maanden celstraf en drieduizend dollar boete, meldt de LA Times. Hij heeft toegegeven in totaal 161 naaktfoto's van 13 slachtoffers te hebben gestolen en online te hebben verspreid. Tijdens de rechtszaak werd niet bekend om welke beroemde slachtoffers het ging.

Helton heeft twee jaar lang nepmails verstuurd (phishing), om zo aan de gebruikersnamen en wachtwoorden van 363 e-mailaccounts te komen. Hij stuurde de mails naar gebruikers van Google- en Apple-diensten met het verzoek hun accounts te verifiëren, waarna de slachtoffers hun wachtwoorden invulden. Volgens de Amerikaanse justitie waren er op 161 foto's blote of halfnaakte beroemdheden te zien.   

The Fappening

Eerder bekende Ryan Collins al dat hij tussen 2012 en 2014 de inloggegevens wist te achterhalen van de Gmail- en iCloud-accounts van meer dan honderd sterren. Ook hij deed dat door het versturen van phishing-mails. Onder anderen Jennifer Lawrence, Kaley Cuoco, Kate Upton en Kirsten Dunst werden de dupe. De grote hackaanval staat bekend als 'The Fappening'. De 36-jarige Collins kreeg, mede omdat hij schuld heeft bekend, een celstraf van 18 maanden.

Kritiek op Apple

Apple kreeg na de hack veel kritiek, omdat het iCloud-accounts beter had moeten beveiligen. De hackers gebruikten zowel de beveiligingsvragen van iCloud-accounts als 'brute-forcen', door heel vaak achter elkaar het wachtwoord te raden. Sinds de hack blokkeert Apple iCloud-accounts als vijf keer een fout wachtwoord is geprobeerd. Voor de hack stond daar geen maximum op. Apple zou al een half jaar op de hoogte zijn geweest van dat probleem.

Lees meer over:

Deel via