Apple-patent gaat filmen tijdens concerten tegen

Apple-patent gaat filmen tijdens concerten tegen

29-06-2016 06:36 Laatste update: 27-04-2018 05:03

Een patent dat Apple toegewezen heeft gekregen, kan een eind maken aan alle schermpjes die het uitzicht op podia blokkeren.

In 2011 vroeg Apple een patent aan waarmee de camera van iPhones in bepaalde omstandigheden geblokkeerd kan worden. Dat zou werken via uitgezonden infraroodsignalen met versleutelde data om opnames te verhinderen. Als de smartphone die signalen opvangt, blijft het beeld zwart zodat er geen foto’s en video’s gemaakt kunnen worden. Het patent is nu goedgekeurd.

Ben je ergens waar fotograferen en filmen verboden is, dan zou de techniek ingezet kunnen worden. Sommige bands en artiesten vragen expliciet aan zalen of ze willen waarschuwen dat camera’s verboden zijn, maar dat blijkt in de praktijk lastig te handhaven. Op andere plekken, bijvoorbeeld in de bioscoop, zou de technologie eveneens uitkomst bieden.

Het patent is trouwens ook andersom te gebruiken. In een  museum zou het systeem kunnen zorgen dat je op deze manier informatie in beeld krijgt over het object dat je in beeld houdt.

Het heeft vijf jaar geduurd voordat Apple het patent kreeg toegewezen en de vraag is maar of infraroodsignalen niet al ingehaald zijn door andere technieken. Daarnaast is het helemaal niet gezegd dat Apple daadwerkelijk iets met het patent gaat doen, want ga er maar vanuit dat gebruikers hierom de barricades op gaan.