Populair GVBeestje vaak gestolen uit trams

Populair GVBeestje vaak gestolen uit trams

26-06-2016 13:11 Laatste update: 27-04-2018 05:34

Bram van Dijk

De augmented-reality-sticker GVBeestje dreigt aan zijn eigen succes ten onder te gaan. Veel stickers worden gestolen.

Een ritje in de Amsterdamse tram was niet eerder zo leuk als op de plek waar het GVBeestje op het raam is geplakt. Met één oog dicht laat je de mond van het beestje voorbijgangers opeten. Je score plaats je vervolgens op Twitter met de hashtag #GVBeestje. Een tof initiatief van trambedrijf GVB en conceptbureau Headmade, waar we eerder deze week over schreven.

Maar het succes heeft een keerzijde: veel stickers worden uit de trams gejat. Uit een steekproef van Bright bleek dat zeker één op de vijf stickers al ontvreemd is. Overigens rijden er ook veel trams rond die helemaal geen stickers hebben. Ook waren een aantal stickers verplaatst of op de kop geplakt.

Niet zo erg

De GVB pakt de diefstal sportief op. “Het klopt dat er stickers verdwijnen, maar eigenlijk voelen we ons er wel vereerd door!” mailt de woordvoerder. Ook bedenker Daniel Disselkoen van Headmade is niet droevig. “De Game of Trams speelt zicht ondertussen buiten de trams verder af. Door het GVBeestje zijn we nu zelfs actief op het EK. Ik ben eigenlijk wel benieuwd waar alle andere verdwenen beestjes nu aan het happen zijn.”

Wel wordt het ontvreemden afgeraden. GVB: “We hoorden inderdaad dat het #GVBeestje bij sommige reizigers al tot huisdier is omgedoopt. Hoewel we liever zien dat hij in de trams blijft, checken we regelmatig of hij nog te vinden is.”

Terugbetalen

Daniel Disselkoen van Headmade wil graag een voorwaarde stellen aan het meenemen van de sticker. "Ik vind dat je het GVBeestje alleen mag meenemen als je level 5 hebt uitgespeeld. Mocht dat niet lukken, maar het toch willen meenemen, dan ‘vergoed’ je de sticker door een halte ná je bestemming uit te stappen. Wie weet ontdek je daar ook nog iets nieuws."

Er is dagelijks een 'GVBeestje-controle' in de tram, laat het vervoerbedrijf weten. “We kijken of alle #GVBeestjes nog wel op hun plekje zitten of we plakken nieuwe.” Maar, voor de duidelijkheid: “Fijn als je ‘m laat zitten voor je medespelers.”