Microsoft neemt LinkedIn over voor 23 miljard euro

Microsoft neemt LinkedIn over voor 23 miljard euro
13 juni 2016 om 12:49
Laatste update: 27 april 2018 om 05:34

Microsoft koopt de zakelijke netwerksite LinkedIn. Het is één van de grootste overnames in de technologiesector ooit.

De naam, bedrijfscultuur en onafhankelijkheid van LinkedIn zullen niet veranderen, maken beide partijen bekend. Ook blijft de topman van LinkedIn, Jeff Weiner, aan als CEO. Het aanbod is 196 per aandeel van LinkedIn, 49,4 procent meer dan de slotkoers van afgelopen vrijdag. De overname wordt naar verwachting voor het eind van het jaar afgerond. LinkedIn is het grootste professionele netwerk ter wereld, met 433 miljoen leden in 200 landen, waarvan 105 miljoen leden maandelijks de site bezoeken. In Nederland zijn 6 miljoen mensen lid.

Omgerekend betaalt Microsoft met de overname 60,5 dollar per gebruiker. Dat is 20 euro meer dan Facebook betaalde per Whatsapp-gebruiker in 2014.

Content en recruitment

Het netwerk staat niet alleen bekend als platform om met (oud)collega's en klanten in contact te blijven; ook wordt het volop gebruikt voor vacatures (op dit moment staan er 7 miljoen 'actieve' vacatures op) en het delen van artikelen via Pulse (130.000 per week). Het is dan ook een slimme zet van Microsoft om toegang te krijgen tot de markt van content en recruitment, volgens analist Amir Mizroch.

Microsoft geeft in een brief aan medewerkers aan dat de combinatie van de twee bedrijven nieuwe 'ervaringen' mogelijk maakt, zoals het lezen van artikelen in de newsfeed van LinkedIn op basis van een project waar je aan werkt, of worden voorgesteld aan een expert die je kan helpen bij het vervullen van je taak. Het technologiebedrijf maakt daarbij meteen bekend 'nieuwe mogelijkheden te creëren om geld te verdienen met abonnementen voor individuele gebruikers en bedrijven, en toegespitste advertenties'.

'Het beste voor het bedrijf'

Ook LinkedIn-medewerkers ontvingen een toelichting over de overname in een brief. De overname is volgens CEO Weiner "de volgende stap in het bereiken van onze missie en visie. Zonder enige twijfel is dit het beste wat we kunnen doen voor ons bedrijf." LinkedIn werd in 2002 opgezet in de huiskamer van mede-oprichter Reid Hoffman en in 2003 gelanceerd. In april nam nam het nog voor 1,5 miljard dollar (1,4 miljard euro) Lynda.com over, een website die aan de hand van filmpjes instructies geeft over onder meer technologische en creatieve onderwerpen.

In onderstaande video geven Microsoft-ceo Satya Nadella en zijn LinkedIn-collega Jeff Weiner een toelichting op de deal:

Quiz: voor welke bedragen kocht Microsoft in het verleden deze 7 bedrijven?

Lees meer over:

Deel via