'Larry Page bouwt in het geheim vliegende auto's'

'Larry Page bouwt in het geheim vliegende auto's'

09-06-2016 11:11 Laatste update: 27-04-2018 05:34

Larry Page, ceo van Alphabet en medeoprichter van Google, bouwt in het geheim een klein voertuig dat rijdt, opstijgt en verticaal landt: de vliegende auto.

Page investeert volgens Bloomberg meer dan 100 miljoen dollar van zijn eigen geld in twee startups: Zee.Aero en Kitty Hawk. Eerstgenoemde is pal naast het hoofdkantoor van Google gevestigd. Een paar jaar geleden werd er al aan Zee.Aero gevraagd of het bedrijf iets met Google te maken had. Dat werd ontkend, en we weten nu waarom: Zee.Aero is een privéproject van Page - en niet van Google.

In het grote gebouw van Zee.Aero werken zo'n 150 mensen aan minstens twee prototypen: beide zijn het smalle voertuigen met een bolvormige cockpit met ruimte voor één persoon. Aan de achterkant zit een vleugel, aan de zijkanten zijn propellers te vinden. Volgens Bloomberg lijken de prototypen vooralsnog meer op vliegtuigen dan op auto's. In 2012 vroeg het bedrijf dit patent aan.

Jongensdroom

Het andere bedrijf, Kitty Hawk, is kleiner dan Zee.Aero en zou zich vooral richten op het bouwen van een grote drone die mensen vervoert. Kitty Hawk krijgt op dit gebied concurrentie van het Chinese Ehang dat binnenkort in Amerika een passagiersdrone mag testen.

Volgens Bloomberg is het voor Page een jongensdroom om een vliegende auto te bouwen. Eerder zei hij al dat hij 'meer risico's' wil nemen, net als Tesla-ceo Elon Musk. Maar Page heeft nog veel obstakels te overwinnen. Niet alleen technologische, maar ook de regelgeving en de vraag of het wel mogelijk is om als consument veilig zelfstandig in de lucht te vliegen.

Vorig jaar crash met vliegende auto

Naast Page zijn bedrijven als Volocopter en Aeromobil ook bezig met het ontwikkelen van consumentenvliegtuigen. Een prototype van de vliegende auto van Aeromobil stortte vorig jaar nog neer, nadat het in 2013 wel een succesvolle vlucht had afgerond.