Oprichter Nest vertrekt bij Google

Oprichter Nest vertrekt bij Google

04-06-2016 13:27 Laatste update: 27-04-2018 06:05

Het rommelt al een tijdje bij Nest, het smarthome-bedrijf van Google. En nu vertrekt CEO en oprichter Tony Fadell.

“Ik heb besloten dat dit het juiste moment is om ‘het Nest’ te verlaten”, schrijft Fadell in een blogpost. “Ik zal dit bedrijf en de Nest-familie missen, maar ik ben enthousiast over wat komen gaat, zowel voor mezelf als voor Nest.”

Fadell blijft als adviseur betrokken bij Google/Alphabet. “Hierdoor heb ik de tijd en mogelijkheden om nieuwe uitdagingen aan te gaan en andere sectoren te ontwrichten, net zoals we dat bij Nest hebben gedaan.” Fadell wordt bij Nest opgevolgd door Marwan Fawaz, een voormalige Motorola-topman.

Cultuur van angst

Het vertrek van Fadell komt niet helemaal uit de lucht vallen. Het rommelt al enige tijd bij het bedrijf. Vorig jaar haalde Nest zijn omzetdoelstellingen niet. Werknemers klaagden de afgelopen tijd over Fadells managementstijl. Hij zou het bedrijf als een tiran besturen en zo ‘een cultuur van angst’ creëren.

Fadell zou onrealistische deadlines stellen en te weinig ruimte bieden voor weerwoord. Als gevolg van de strakke planning bij Nest moeten werknemers maanden achtereen doorwerken in het weekend. Niet iets waar iedereen even enthousiast over is, al zijn er ook (ex-)werknemers die Fadells aandacht voor details juist prijzen. “Het bouwen van hardware-producten vereist een orkest, geen band. En Tony is de dirigent”, schreef Vibhu Norby (ex-Nest) eerder dit jaar op Medium.