EU wil met Facebook en Google online haatzaaierij aanpakken

EU wil met Facebook en Google online haatzaaierij aanpakken

31-05-2016 15:33 Laatste update: 27-04-2018 06:05

De Europese Commissie wil dat grote techbedrijven racistische en extremistische berichten binnen 24 uur verwijderen.

Dat maakt de Europese Commissie vandaag bekend in een nieuwe gedragscode. Daarin wordt haatzaaierij in welke vorm dan ook en het oproepen tot geweld verboden, en worden grote techbedrijven verplicht om 'het merendeel' van dergelijke content binnen 24 uur te verwijderen. "De recente terroristische aanslagen herinneren ons eraan dat het noodzakelijk is om illegale online haatzaaierij direct aan te pakken", aldus eurocommissaris Věra Jourová (Justitie, Consumenten en Gendergelijkheid).  "Sociale media bieden terroristische groepen helaas de optie om jongeren te laten radicaliseren en racisme te verspreiden door op te roepen tot geweld."

De Europese Commissie en de betreffende techbedrijven - Facebook, Google, Microsoft en Twitter - baseren zich op de Europese regelgeving over racisme en xenofobie. Deze regels verbieden het publiekelijk aanzetten tot geweld op basis van ras, huidskleur, religie of afkomst.

Politie voor je deur

De Nederlandse politie is naar eigen zeggen 'extra alert' op extremistische uitlatingen op Twitter en Facebook. Vooral ook in gebieden waar (tijdelijk) vluchtelingen worden gevestigd. Want de gevoelens die daar leven, komen op internet in hun meest banale vorm tot uiting. Een bezoekje van de wijkagent die uitleg komt geven, is meestal voldoende. "Daar schrikken mensen van. Dan wordt die tweet verwijderd, of in sommige gevallen is het bericht zelfs al verwijderd van Facebook." Volgens de politie begrijpen mensen vaak 'waarom wij als politie bezorgd zijn'.