Zelfrijdende truck van ex-Google-personeel snel klaar voor de praktijk

Zelfrijdende truck van ex-Google-personeel snel klaar voor de praktijk

17-05-2016 08:26 Laatste update: 27-04-2018 06:36

Voormalig Google-medewerkers werken aan autonome vrachtwagens die sneller dan nieuwe zelfrijdende auto's de openbare weg op zouden kunnen.

De startup Otto ontwikkelt een systeem dat ook bestaande vrachtwagens zelfrijdend moet maken. Daarmee is het systeem volgens de startup op korte termijn goedkoper dan volledig nieuwe zelfrijdende voertuigen, meldt The New York Times. Het systeem bestaat uit verschillende camera’s, radars en een Lidar-lasersysteem, dat Otto als test al op een Volvo-truck monteerde. De truck reed afgelopen weekend zelfstandig in de Amerikaanse staat Nevada rond.

Otto wil zijn systeem gaan verkopen aan eigenaars van vrachtwagens, of als model waarbij een transportbedrijf zich kan abonneren. Het systeem richt zich in eerste instantie autonoom rijden op makkelijke wegen. "Op die wegen zeggen we tegen de chauffeur: ‘Het is nu veilig om een dutje te doen of pauze te nemen.’ Als dat een weg van 800 kilometer is, dan duurt dat tien uur en krijgt de chauffeur zijn volledige rust", zegt Otto-oprichter Anthony Levandowski.

De vijftien voormalig Google-medewerkers werkten eerder aan de zelfrijdende auto's van Google, of aan kaartendiensten. In totaal werken er nu 41 mensen voor Otto.