Ook Nissan komt met een thuisaccu

Ook Nissan komt met een thuisaccu

13-05-2016 10:30 Laatste update: 27-04-2018 06:36

RTL Z Toekomstmakers

Nissan lanceert net als onder meer Tesla een thuisaccu. De XStorage is gevuld met oude batterijen uit de elektrische Leaf.

Met de thuisaccu kun je stroomoverschot, bijvoorbeeld van je zonnepanelen op een mooie dag, opslaan. In de avond, als het stroomverbruik veel hoger is, kun je de stroom weer gebruiken - bijvoorbeeld om je elektrische auto mee op te laden. Steeds meer fabrikanten leveren een thuisaccu voor de meterkast. Automaker Tesla kwam al eerder met de Powerwall, een soortgelijke accu.

Naast de thuisaccu gaat Nissan ook experimenteren met het aansluiten van elektrische auto's aan het stroomnet. Daarvoor werkt de automaker samen met een Britse netbeheerder. Door de auto's aan het net te hangen kunnen pieken in de stroomvraag beter worden opgevangen. Bovendien krijgt iemand die met zijn auto stroom levert aan het net, een financiële vergoeding. 

Mensen die een Leaf hebben, hoeven echter niet bang te zijn dat ze daardoor niet meer kunnen rijden: de auto stopt met leveren aan het net als de batterij nog zo'n 70 procent lading over heeft. Het bijladen kan dan automatisch als de stroompiek voorbij is. Het koppelen aan het net is in eerste instantie een test met 100 auto's. Nissan heeft veel vertrouwen in de nieuwe technologie, waaronder ook de thuisaccu. De XStorage, zoals hij heet, gaat zo'n 4000 euro kosten, inclusief installatie. Nissan verwacht de komende 5 jaar zo'n 100.000 accu's te verkopen.