'Europese Commissie zwakt voorstel tegen geoblocking af'

'Europese Commissie zwakt voorstel tegen geoblocking af'

12 mei om 16:26
Laatste update: 27 april om 06:36

De Europese Commissie wil regio-blokkades bij films, series of sport toch blijven toestaan. De lobby van de entertainmentindustrie lijkt succesvol.

De Europese Commissie gaat geen volledig einde maken aan geoblocking, waarbij je in het ene land wel toegang hebt tot allerlei digitaal materiaal en in het andere niet. Dat schrijft de Duitse krant Handelsblatt, dat de gelekte concept richtlijn in handen heeft gekregen. Dat wetsontwerp wordt over twee weken gepubliceerd.

De Commissie wil nu een uitzondering maken voor audiovisuele diensten en komt daarmee tegemoet aan de harde kritiek uit die sector op het oorspronkelijke plan. De lobby van de entertainmentindustrie lijkt te hebben gewerkt. Tv-zenders of streamingbedrijven als Netflix zouden nog steeds licenties per land mogen handhaven door te checken uit welk land een bezoeker komt. De Europese Commissie zou onder meer geoblocking voor films, series en sportuitzendingen blijven toestaan.

De Europese Commissie stelde vorig jaar voor dat burgers in alle EU-landen toegang tot hun online abonnementen met hetzelfde aanbod zouden moeten krijgen. Het moet ook makkelijker voor aanbieders worden om overal in de EU hetzelfde aanbod aan te bieden. Tijdens een consultatie over het onderwerp bleek dat consumentenorganisaties erg positief zijn, maar tal van bedrijven waren kritisch. Door de aanpassingen in het voorstel lijkt het waarschijnlijk dat je sommige films of series ook de komende jaren soms niet in Nederland kan streamen, terwijl ze wel in een ander Europees land beschikbaar zijn.

Lees meer over:

Deel via