'Bitcoin-uitvinder' Wright bedenkt zich: er komt geen hard bewijs meer

'Bitcoin-uitvinder' Wright bedenkt zich: er komt geen hard bewijs meer

06-05-2016 07:17 Laatste update: 27-04-2018 06:36

De Australiër​ Craig Wright die eerder deze week claimde dat hij de bedenker van Bitcoin is, heeft zich bedacht. Hij stopt met leveren van bewijs voor zijn claim.

De ondernemer Wright beweerde eerder deze week dat hij de Satoshi Nakamoto was, pseudoniem voor de uitvinder van de digitale valuta Bitcoin. Hij leverde daarvoor de nodige bewijzen op zijn eigen blog maar binnen 90 minuten na het posten werden zijn bewijzen op Reddit al onderuit gehaald. Wright beloofde vervolgens dat hij keihard bewijs zou leveren door een paar Bitcoins te sturen uit de portemonnee waarvan de experts denken dat die door de echte Nakamoto wordt beheerd. Dat zou de critici de mond moeten snoeren.

Gisteren bedacht Wright zich echter. Op zijn blog schrijft hij dat het hem spijt. "Ik dacht dat ik het kon doen. Ik dacht dat ik jaren van anonimiteit achter me kon laten. Maar sinds de gebeurtenissen van deze week en tijdens het voorbereiden op het publiceren van het bewijs dat ik toegang heb tot de allereerste (bitcoin) sleutels, brak ik. Ik heb de moed niet. Ik kan het niet."

Wright zegt dat hem de moed ontbreekt omdat zijn kwalificaties en karakter aangevallen zijn sinds de eerste geruchten naar buiten kwamen. Zelfs al werden die ontkracht, dan verschenen meteen nieuwe beschuldigingen. Wright beweert daar niet tegen opgewassen te zijn. 

Overigens beweert Wright nog steeds de Bitcoin-uitvinder te zijn. Gavin Andresen en Jon Matonis, leden van de Bitcoin foundation, hebben Wright altijd ondersteund. Jon Matonis tweette dat hij nog steeds geloofd dat Wright Satoshi is: "Er zal geen ondertekening van vroege bitcoinblokken zijn, maar er zal ook geen andere Satoshi zijn".

Of Wright wel of niet Satoshi Nakamoto is, zullen we wellicht nooit te weten komen. Wright komt in elk geval niet meer met harde bewijzen. Op zijn blog neemt hij afscheid met de woorden: "And Goodbye".

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s