VR van de week: de isoleercel

VR van de week: de isoleercel

05-05-2016 20:02 Laatste update: 27-04-2018 07:07

Hoe zou jij je gedragen in een cel van 1,8 bij 2,4 meter voor 23 uur per dag? De eerste VR-productie van The Guardian.

Geen vrolijke raketlanceringen dit keer, maar de eerste VR-productie van de Britse krant The Guardian. En ze pakken het meteen lekker zwaar aan. In de VR-ervaring 6x9, naar de afmetingen van de cel, ervaar je hoe het is om in een isoleercel te zitten.

Terwijl je in het hoekje op je bed zit, hoor je ervaringsdeskundigen en experts geïnterviewd worden. Vervolgens gebeurt er van alles in de cel, terwijl er eigenlijk helemaal niks gebeurt. Het zit allemaal in je hoofd namelijk.

Het is beangstigend en eng, maar je blijft om je heen kijken. Een soort van horrorfilm, maar dan als journalistieke productie.

De ervaring kan op twee verschillende manieren tot je komen: de YouTube-video en de volledige app. De YouTube-video is een teaser (al maakt die al behoorlijke impact) en de app is de volledige beleving. Het downloaden duurt even en het vraagt veel rekenkracht van je telefoon, maar het is zeker de moeite waard.

Maar hoe dan?

Voor het volledige pakket:
Download de iPhone- of Android-app (160 mb), stop je telefoon in een VR-bril (die heb je al voor 2,49 euro) of selecteer de ‘normale’ 360-telefoonmodus.

Voor de light YouTube-video:
1. Pak je Android-telefoon of leen er eentje van een vriend
2. Ga in de YouTube-app naar de video 6x9: a virtual experience of solitary confinement
3. Selecteer de VR-modus en stop je smartphone in een VR-bril.

Geen Android en geen vrienden? Bekijk dan de YouTube-video hieronder in de gewone speler. Minder leuk, maar beter dan niks.