Geen brullende motor: e-bike met retro Harley-looks

Geen brullende motor: e-bike met retro Harley-looks

26-04-2016 10:44 Laatste update: 27-04-2018 07:07

Hannelore Struijs

We gingen op bezoek bij een bedrijf in het Utrechtse Baambrugge dat een e-bike maakt met een design dat lijkt op een Harley Davidson van een eeuw geleden.

Dat een elektrische fiets niet per se een simpele fiets met een motortje hoeft te zijn, dat bewijst B4 Bikes uit Baambrugge. Zij maken namelijk de e-cruizer. Een e-bike geïnspireerd op een klassieke Harley Davidson uit 1912. Geen massale productie in een fabriek, gewoon lekker met de hand sleutelen op het platteland van Baambrugge.

Het begon in 2012 als kunstproject om de klassieke Harley te eren en mensen uit de auto te krijgen. Al snel bleek de e-bike populair en de bestellingen rolden binnen. Van het idee tot een betrouwbare marktproductie duurde bijna twee jaar. Inmiddels gaat de e-bike de hele wereld over: "We zijn ontzettend trots", vertelt Matthijs Scholten. "We werken er hard voor. Deze bike verdient de wereld."

De hele wereld gaat hij inmiddels ook over. Er zijn verkooppunten in Dubai en Londen, en vanuit Amerika komen er dagelijks aanvragen binnen: "Het probleem is alleen dat de vervoerskosten hoog zijn en we hebben daar geen onderhoudspunt. We zijn nu op zoek naar partijen die voor ons daar de bikes in elkaar willen zetten en ze voor ons kunnen verkopen en onderhouden."

Je kunt de bike helemaal naar je hand laten zetten, maar het standaardmodel heb je voor een dikke zesduizend euro. Omdat ze handmatig gemaakt worden, is de wachttijd nu zo’n drie maanden, maar daar gaat verandering in komen. B4 Bikes is gaan crowdfunden. Ze haalden 100.000 euro op en willen nu overstappen op twee modellen die op voorraad zijn. 

Bright TV, elke maandag 21:30 op RTL Z. Niks missen? Abonneer je ook op ons YouTube-kanaal.