Eerste indruk: Huawei P9 met Leica-camera’s

Eerste indruk: Huawei P9 met Leica-camera’s

22-04-2016 10:03 Laatste update: 27-04-2018 07:07

De Huawei P9 heeft niet één, maar twee camera’s. En nog van Leica ook. Levert dat ook twee keer betere foto’s op?

Tijdens de presentatie van de Huawei P9 ging het maar heel kort over het ontwerp en de specs van de smatphone. Zoveel anders dan de P8 is de P9 dan ook niet, met wederom een 5,2-inch scherm in full hd en een fraaie behuizing uit één stuk die aan de randen iets afbuigt. Het is een ietwat saai, maar wel heel degelijk uitziende smartphone, die bovendien lekker licht en dun is.

De achterkant is spannender. Daar vind je de vierkante vingerafdrukscanner die het toestel direct ontgrendelt als je hem raakt. Prettig. De belangrijkste feature en eyecatcher van het toestel zijn echter de twee camera’s van Leica. De balk bovenop de achterkant is helemaal gewijd aan de camera’s, met een flitser en dieptesensor. Tijdens de onthulling wist Huawei met veel trots (en steekjes naar de concurrentie) te melden dat de lenzen niet uitsteken.

De camera's

Levert een extra lens dan ook betere foto’s op? Heus niet direct, maar bij genoeg licht maak je uitstekende foto’s die niet onderdoen voor kiekjes van andere high-end smartphones. En anders heb je nog een zeer uitgebreide nabewerkingsmodus waarin je een en ander kunt aanpassen. Voor serieuzere smartphonefotografen is er de Pro-modus, die je onder meer de ISO-waarde en witbalans laat instellen voordat je op de sluiterknop drukt.

Om mee te spelen is de scherptediepte-functie. Hiermee kun je voorwerpen die op minder dan twee meter van je afstaan een nog professionelere look geven. Zo maak je het voorwerp op de voorgrond bijvoorbeeld heel scherp en de achtergrond vaag. Met een schuifje geef je de sterkte van die actie aan en door te tikken verleg je de focus op iets anders. Ook achteraf. Leuk om mee te spelen en het werkt over het algemeen vrij goed, al zie je af en toe nog een raar wazig randje waar het niet hoort.


Aan de voorkant heeft de Huawei P9 overigens nog een 8 megapixel-camera. Ideaal voor selfies, zeker omdat hij direct overschakelt op schoonheidsmodus als je die camera opent. Daarmee wordt je gezicht gladgestreken zodat je er zo 'goed mogelijk' op staat. Heb je dat liever niet, dan moet je echter steeds schakelen van schoonheid naar een gewone foto of het schuifje helemaal naar links doen. En dat kan vervelend worden.

Software-foutjes

Het toestel heeft sowieso wat problemen met de software. De Huawei P9 werkt met Android 6.0 en draait een skin die wederom belachelijk veel op iOS lijkt, maar dan zonder de finesse en afwerking, want de stijl is niet overal doorgevoerd. Her en der hapert de software nogal en soms worden apps zelfs helemaal gesloten terwijl je ze gebruikt.

Huawei heeft goed naar andere telefoonmakers gekeken en het Chinese bedrijf kan echt wel smartphones maken, maar er zijn nog steeds wat slordigheden en vreemde keuzes gemaakt waardoor het niet altijd als een toptoestel aanvoelt. Zo is het vreemd dat de instellingen van de Pro-modus in de camera-app niet meedraaien als je het scherm kantelt en verdwijnt de volumebalk soms ineens als het geluid harder of zachter moet. Daarnaast staan er standaard wel heel veel apps en games op het toestel geïnstalleerd na aankoop van het apparaat.


Niet de beste, maar goed genoeg

De Huawei P9 kost 599 euro. Dat is prijzig, zeker in vergelijking met de Huawei P8 die bij introductie voor 100 euro minder in de winkels lag. Met het nieuwe toestel hoopt P9 dus mee te kunnen doen met de grote jongensin smartphoneland. Naast de camera's is ook de accu van het toestel ten opzichte van de P8 flink verbeterd om de aankoop meer te kunnen rechtvaardigen. Die is van 2680 mAh naar 3000 mAh gegaan, waarmee je het bij normaal gebruik best een dag kunt volhouden.

Maar verder? De Huawei P9 is vooral aantrekkelijk dankzij de foto-functies. Aan de software-kant schort het nog steeds een beetje en dat maakt het toestel gevoelsmatig toch wat te duur, al kun je het ook geen miskoop noemen. Hoewel Huawei het graag wilt, komt de P9 nog nét niet mee met andere high-end-toestellen, maar als de Chinese smartphonemaker verbeteringen blijft doorvoeren, kan dat over een (paar) jaar zomaar anders zijn.