Costa Rica onderzoekt manipulatie verkiezingen door hackers

Costa Rica onderzoekt manipulatie verkiezingen door hackers

08-04-2016 14:34 Laatste update: 27-04-2018 07:38

Hackers zouden jarenlang tal van verkiezingen in Latijns-Amerika hebben beïnvloed door het hacken van telefoons, mails en websites van politici.

De autoriteiten in Costa Rica hebben een onderzoek ingesteld naar de presidentsverkiezingen van 2014 nadat de linkse coalitie Breed Front een klacht had ingediend over mogelijke onregelmatigheden, meldt The Register. De klacht komt enkele dagen nadat hacker Andrés Sepúlveda aan Bloomberg vertelde hoe hij bijna tien jaar lang betrokken was bij het manipuleren van verkiezingen in Latijns-Amerika. Samen met andere hackers brak hij in, stal hij campagnestrategieën en installeerde hij spyware op computers van politieke partijen.

Ook hielp Sepúlveda (die op zijn achterhoofd een QR-code met encryption key heeft laten tatoeëren) met het fabriceren van golven van enthousiasme en afkeuring op sociale media, al naar gelang de situatie daar om vroeg. Mogelijke aanhangers van politieke tegenstanders werden lastiggevallen met spam en automatische telefoontjes die zogenaamd afkomstig waren van de politici van hun voorkeur – net zolang tot ze er geïrriteerd door raakten.

Sepúlveda was onder meer actief in Mexico, Venezuela, Colombia en Nicaragua – in alle gevallen in opdracht van rechtse cliënten. In Costa Rica zou hij zich naar eigen zeggen ‘normaler’ hebben gedragen. Al waren er bij de verkiezingen van 2014 wel sociale-mediacampagnes waarin linkse kandidaten uit Costa Rica in verband werden gebracht met de terroristische FARC uit Colombia.

Het is volgens het linkse Breed Front mede aan die lastercampagne te danken dat de populariteit van hun kandidaat Jose Maria Villalta Florez-Estrada terugviel. Hij eindigde bij de verkiezingen op de derde plaats met 17 procent van de stemmen.