Banken enthousiast over grote test met blockchain

Banken enthousiast over grote test met blockchain
8 april 2016 om 13:33
Laatste update: 27 april 2018 om 07:38

Een test waarbij de blockchain werd ingezet om de handel in financiële producten bij te houden, is een succes volgens betrokken banken.

De banken, waaronder J.P. Morgan Chase, Citigroup en Credit Suisse, bootsten in de test een maand lang de transacties in zogeheten credit default swaps na, meldt The Wall Street Journal. Op dit moment is de handel in dergelijke faillissementsverzekeringen nog een bureaucratische rompslomp: banken brengen kopers en verkopers bij elkaar en moeten vervolgens verscheidene partijen op de hoogte stellen van een transactie, waaronder de centrale boekhouder van Wall Street: de Depository Trust & Clearing Corp (DTCC).

Deel bureaucreatie overbodig

Door gebruik te maken van de blockchain kon in ieder geval een deel van die bureaucratie overbodig worden gemaakt, zo bleek uit de test. DTCC gaat de resultaten van de proef nu verder bestuderen om te bekijken of de blockchain inderdaad geschikt is voor de daadwerkelijke handel in credit default swaps. Voor het zover is zijn we vermoedelijk echter jaren verder.

De test maakt wel duidelijk dat zakenbanken serieus nadenken over grootschalig gebruik van de blockchain op financiële markten. Volgens analisten van Autonomous Research zou gebruik van de blockchain voor het bijhouden van transacties een jaarlijkse besparing van 16 miljard dollar kunnen opleveren.

Lees meer over:

Deel via