Startup laat je thuis je eigen eetbare insecten kweken

Startup laat je thuis je eigen eetbare insecten kweken

08-04-2016 10:03 Laatste update: 27-04-2018 07:38

In november te koop: een keukenmachine waarmee je thuis meelwormen kunt kweken. Om op te eten.

Het is een flinke toren voor op je keukenblad, maar vergeleken met de ruimte die koeien, varkens of kippen innemen valt het allemaal nog best mee. “Het houden van insecten kost niet alleen minder ruimte, het is ook nog eens een stuk schoner dan het houden van boerderijdieren”, vertelt de Oostenrijkse Katharina Unger van Livin Farm aan Quartz. Een ingenieus ventilatiesysteem met koolstoffilters moet ervoor zorgen dat Ungers toren met meelwormen, de Hive geheten, geen onaangename geurtjes verspreidt.

Bovenin de machine gaan de larven, je gooit er af en toe wat vegetarisch keukenafval bij en uiteindelijk kun je de wormen dan onderaan de toren ‘oogsten’. De meelwormen, die volgens kenners naar ‘nootachtige garnalen’ smaken, worden vervolgens ingevroren waarna je ze kunt koken, bakken of roosteren.

Living haalde vorig jaar via Kickstarter ruim 145.000 dollar op voor de ontwikkeling van hun insectentoren voor in de keuken. En in november is hij klaar.

Het eten van insecten vormt een minder zware belasting voor het milieu dan het eten van bijvoorbeeld koeien- of varkensvlees. Ze nemen minder ruimte in beslag, stoten minder broeikasgassen uit en ze hebben minder gewassen nodig voor de productie van proteïnen. Unger en haar zakenpartner Julia Kaisinger zijn het prototype van de Hive nog aan het testen. Ze eten dus elke dag wormen.