Onderzoek: Nederlandse game helpt kinderen met ADHD

Onderzoek: Nederlandse game helpt kinderen met ADHD

08-04-2016 06:40 Laatste update: 27-04-2018 07:38

Tonie van Ringelestijn

Kinderen met ADHD vertonen beter gedrag nadat ze een Nederlands computerspel hebben gespeeld, stellen wetenschappers vast.

De game Plan-It Commander blijkt het gedrag en de vaardigheden van de ADHD-kinderen significant te verbeteren, zo wijst wetenschappelijk onderzoek onder 170 kinderen uit. De kinderen ontwikkelen 'verantwoordelijker gedrag, een beter werkgeheugen en efficiënter omgaan met tijd'.

Kinderen met ADHD staan erom bekend dat zij moeite hebben met vaardigheden als plannen, organiseren, prioriteiten stellen en efficiënt omgaan met hun tijd. Als nieuwe vorm van behandeling heeft gamebedrijf Ranj de game Plan-It Commander ontwikkeld samen met enkele andere partijen. In het spel, dat zelfstandig thuis gespeeld kan worden, is de speler een ruimteonderzoeker met de missie om de wereld te redden. "Het spel is hierdoor aantrekkelijk en toegankelijk om te spelen. Juist voor kinderen met ADHD, die zich snel vervelen en moeite hebben met concentreren en doorzetten, is zo’n serious game een uitkomst", stelt Michael Bas​ van Ranj.

Het onderzoek laat zien dat de kinderen die het spel 10 weken lang, gemiddeld 3 keer per week, naast hun gebruikelijke ADHD behandeling speelden, significante vooruitgang tonen met betrekking tot het omgaan met hun tijd, hun werkgeheugen en verantwoordelijk gedrag. Dit resultaat was ook na 20 weken nog te zien.

Volgens Bas is nu "wetenschappelijk aangetoond dat games een waardevol antwoord kunnen zijn op vraagstukken in de gezondheidszorg". "Serious games passen goed binnen de trend van selfmanagement en selftherapy. Laat dit het startsein zijn voor andere zorg instellingen en -aanbieders, maar ook verzekeraars, om de mogelijkheden van serious games nader te onderzoeken."