Facebook gebruikt AI om foto’s aan blinden te tonen

Facebook gebruikt AI om foto’s aan blinden te tonen

05-04-2016 12:03 Laatste update: 27-04-2018 07:38

Facebook gebruikt kunstmatige intelligentie om foto’s een bijschrift te geven, zodat blinden en slechtzienden de inhoud begrijpen.

De nieuwe functie werkt vooralsnog alleen voor iOS-gebruikers, meldt Facebook. iOS biedt in het hele systeem al brede ondersteuning voor blinden en slechtzienden, waarbij zowel tekst als knoppen worden voorgelezen.

Facebook ondersteunde die functie ook al, maar wanneer blinde of slechziende gebruikers op Facebook een foto tegenkwamen, werd die simpelweg als ‘foto’ omschreven.Met nieuwe beeldherkenningssoftware op basis van kunstmatige intelligentie, geeft Facebook nu voortaan een beschrijving van foto’s. Dat gebeurt aan de hand van steekwoorden: ‘deze foto bevat zes mensen, waaronder een kind’, of ‘bos, bomen, wolken’.

De kunstmatige intelligentie die de foto’s herkent, beschrijft die voorlopig enkel in het Engels, maar daar komen op termijn andere talen bij. Volgens Facebook is de software nog in een vroeg stadium, maar een belangrijke stap om mensen met een visuele beperking foto’s te kunnen tonen.

Zo werkt Facebook voor visueel beperkte gebruikers: