Je locatie binnenshuis is op centimeters nauwkeurig te bepalen via wifi

Je locatie binnenshuis is op centimeters nauwkeurig te bepalen via wifi

04-04-2016 08:57 Laatste update: 27-04-2018 07:38

Nieuw systeem van MIT-wetenschappers bepaalt met één wifi-signaal de locatie van personen of objecten binnenshuis tot op 10 cm nauwkeurig.

Het systeem van de wetenschappers, Chronos, maakt geen gebruik van extra hardware om binnenshuis met grote nauwkeurigheid via wifi-signalen de locatie van iemand of een object te bepalen. Het systeem werkt met de zogeheten time-of-flight-berekening waarbij de tijd gemeten wordt die het signaal nodig heeft om van een wifi-apparaat naar de wifirouter te gaan.

Zeer nauwkeurig

Plaatsbepaling via wifi bestaat al langer, maar volgens MIT werkt zijn systeem veel nauwkeuriger. Chronos bepaalt met 94 procent nauwkeurig in welke kamer een persoon zich bevindt en weet 97 procent van de tijd of een klant binnen of buiten de winkel is. Bovendien zou Chronos tot op 10 centimeter nauwkeurig de locatie van personen bepalen.

Ook opmerkelijk: Chronos heeft daar maar één wifi-router voor nodig. De huidige systemen hebben minstens vier verschillende wifiroutersignalen nodig om met minimaal drie signalen een driehoeksberekening te maken. Omdat wifi via verschillende frequenties signalen uitstuurt, verifieert Chronos de locatie via die verschillende frequenties.

Handig voor winkeliers en drones

Een van de slimme toepassingen is dat Chronos de veiligheid van het gebruik van publieke hotspots kan vergroten. Bijvoorbeeld het wifisignaal in een koffiezaak. Alleen klanten in de winkel kunnen internetten via het wifisignaal van de shop. Mensen die buiten willen meeliften of erger krijgen dan geen toegang. Overigens zijn er natuurlijk nog veel meer toepassingen te bedenken, zoals indoornavigatie in een winkel om meteen naar het juiste schap van een aanbieding te lopen.

MIT denkt dat Chronos ook nuttig kan zijn in drones, die hierdoor op veilige afstand van mensen zouden kunnen blijven vliegen.