TU Eindhoven wint het EK Robotvoetbal

TU Eindhoven wint het EK Robotvoetbal

04-04-2016 07:52 Laatste update: 27-04-2018 07:38

De Technische Universiteit van Eindhoven won het afgelopen weekend twee Europese hoofdprijzen op een robottoernooi.

In het Eindhovense Evoluon vond de afgelopen dagen de RoboCup European Open 2016 plaats. Hier namen robots uit verschillende landen het tegen elkaar op in aparte categorieën. De TU Eindhoven deed goede zaken en sleepte twee hoofdprijzen in de wacht.

Zo wonnen de voetbalrobots van de TU/e de Middle Size League, de belangrijkste voetbalcategorie. Hierin spelen tachtig centimeter hoge robots met een echte voetbal, waarbij elke robot compleet zelfstandig denkt en speelt, dus zonder joysticks. In de finale tegen het Portugese CAMBADA werd met 2-0 gewonnen.

Meer prijzen

Ook in de @Home-League won de TU de hoofdprijs met robot Amigo. In deze competitie wordt bekeken welke robot het beste als thuishulp functioneren. Amigo versloeg de nummers 1 en 3 van het wereldkampioenschap vorig jaar, namelijk de universiteit van Koblenz en de universiteit van Bielefeld. Eindhoven werd tijdens het WK nog vierde. Volgend jaar is er weer een WK.

Naast de TU Eindhoven gingen andere voetbalprijzen naar Duitse teams uit Bielefield en Mannheim in de Small Size League en de Standard Platform League. Met het toernooi wordt de ontwikkeling van betaalbare en betrouwbare autonome robotica versneld. Elk jaar worden de regels strenger en teams delen hun kennis na het toernooi.