Het grote roaming-overzicht 2016: iets meer data voor je euro

Het grote roaming-overzicht 2016: iets meer data voor je euro

04-04-2016 18:32 Laatste update: 27-04-2018 07:38

Bram van Dijk

De nieuwe roamingbundels gaan binnenkort in. Bij welke provider kan je deze zomer zorgeloos internetten over de grens?

Met het zojuist gepresenteerde roamingplan van T-Mobile hebben de vijf grote spelers hun tarieven voor het komende jaar bekendgemaakt. Op 30 april gaan deze nieuwe bundels in. Het goede nieuws: bij iedereen krijg je meer data voor je geld. Het slechte nieuws: bij de meeste is het nog steeds in- en intriest.

Halverwege 2017 worden de roamingkosten in Europa volledig afgeschaft. Maar dit jaar is er al een opmaat van deze afschaffing: van de EU mag 1 MB vanaf 30 april nog maar 6 cent kosten. De tijden van de bizar hoge rekeningen na een midweekje Londen zijn als het goed is voorbij. Maar toch: 6 cent voor 1 MB is 6 euro voor 100 MB en 61 euro voor 1 GB. Dat is een verdomd slechte deal.

Het overzicht: Tele2 is het goedkoopst

Omdat providers ook wel weten dat 6 euro voor 100 MB behoorlijk aan de prijs is, bieden ze databundels aan. Kijken we naar 100 MB, dan zie je Tele2 duidelijk aan kop gaan.

Maar goed, 100 MB, wat is nu 100 MB? Je maakt een hotspotje aan, opent je laptop, haalt even je mail binnen en voor je het weet is die bundel alweer op.

Kijken we naar 500 MB, dan gebeurt er meteen iets opmerkelijks.

Alleen Tele2 (€6) en KPN (€10) hebben een bundel voor 500 MB, de rest niet en laat je op een 100 MB-houtje bijten. Vodafone heeft alleen maar dagbundels, dus dan zou je op 16 euro uitkomen voor 500 MB die je in 4 dagen op moet maken.

Tele2 is de enige provider met een bundel met 1 GB, waar je een hele maand gebruik van mag maken in het buitenland. Voor 10 euro hoef je je niet echt meer geen zorgen te maken bij elke video die je aanklikt.

T-Mobile pakt het anders aan

In deze overzichten komt T-Mobile niet voor. Vanaf nu kan je een gedeelte van je standaard databundel gebruiken in het buitenland. Heb je een kleine bundel, dan krijg je 50 MB. Met de grootste bundels (6 en 12 GB) heb je 250 MB voor buitenlands gebruik. Slim, maar 250 MB is toch wel erg weinig als je 6 GB gewend bent. Heb je dit helemaal opgemaakt, dan zijn er wel weer ouderwetse bundels voor ouderwetse tarieven: €4,99 voor 100 MB en €14,99 voor 1 GB.

Het is nog steeds waardeloos

Al met al kunnen we gerust zeggen dat het nog steeds helemaal niks voorstelt. Alleen bij Tele2 lijk je je niet scheel te gaan betalen aan data. En dan nog: in andere Europese landen zijn er veel aantrekkelijkere aanbiedingen. Een Fransman krijgt bijvoorbeeld voor 30 euro 30 GB zonder dat het uitmaakt in welk land hij zit.

Het is niet anders: we nemen onze titel van 'roamingloser' mee tot aan de eindstreep. Nog een jaartje en dan zijn we er eindelijk vanaf.

Lees het commentaar van Bram op de roamingtarieven: We zijn de roamingloser van Europa