© Kendell Geers - Wikimedia

Met deze namen ben je de klos op internet

Met deze namen ben je de klos op internet

26-03-2016 18:01 Laatste update: 27-04-2018 07:38

Heet je Null of Keihanaikukauakahihulihe-ekahaunaele, dan is je digitale leven zwaar.

Mooi artikel bij de BBC. Het gaat over mensen waarbij de achternaam steeds weer computers in verwarring brengt. Neem nu Jessica Null. Behalve dat het wellicht een beetje een lullige achternaam is, is het ook nog eens super onhandig. Bij het invullen van online formulieren krijgt ze steeds weer een foutmelding dat haar achternaam niet is ingevuld.

Wat gaat er mis?

Nadat ze net de naam Null had aangenomen (ze is getrouwd met een Null), probeerde ze vliegtickets te bestellen. Maar dat lukte steeds niet. "Ik belde naar de maatschappij om het uit te leggen ze zeiden steeds tegen me: 'het bestaat niet dat dit waar is'." Het woord null wordt in de programmeertaal vaak gebruikt als een manier om aan te geven dat er niks is ingevuld. Dus vult onze Jessica het in, dan vermoedt de computer dat het vak nog steeds leeg is. Dom, he?

Andere slachtoffers

Een andere probleemnaam is Janice Keihanaikukauakahihulihe’ekahaunaele uit Hawaii. De reden kan je zelf wel raden, nietwaar? Het is dezelfde reden als de problemen voor Patrick McKenzie, al zou je dat naar aanleiding van de lengte van zijn naam niet verwachten. Maar in Japan, waar hij woont, kennen achternamen vaak maar vier letters of minder, waardoor hij toch steeds buiten de boot valt.

Dan is het oerdegelijke en wellicht een beetje saaie Bram van Dijk toch zo slecht nog niet.