Hacker van 'The Fappening' bekent schuld

16 maart om 08:15
Laatste update: 27 april om 08:08

De Amerikaanse politie heeft een hacker gearresteerd die bekent naaktfoto's van talloze beroemdheden te hebben gestolen.

Ryan Collins uit Pennsylvania wist tussen 2012 en 2014 de inloggegevens te achterhalen van de Gmail- en iCloud-accounts van meer dan 100 sterren. Dat deed hij onder meer door het versturen van nepmails (phishing). Onder anderen Jennifer Lawrence, Kaley Cuoco, Kate Upton en Kirsten Dunst werden de dupe. Collins wist naaktfoto's en -filmpjes te stelen uit hun accounts. De grote hackaanval staat bekend als 'The Fappening'.

De 36-jarige Collins kan tot 5 jaar celstraf krijgen voor de ongeoorloofde toegang tot hun computers en het stelen van informatie. Omdat hij schuld heeft bekend, raadt de officier van justitie echter een celstraf van 18 maanden aan. Collins wordt niet beschuldigd van het lekken van het materiaal, omdat daarvoor bewijs ontbreekt. Vermoed wordt dat anderen verantwoordelijk zijn voor het daadwerkelijke verspreiden van de foto's.

Kritiek op Apple

Apple kreeg na de hack veel kritiek, omdat het iCloud-accounts beter had moeten beveiligen. De hackers gebruikten zowel de beveiligingsvragen van iCloud-accounts als 'brute-forcen', door heel vaak achter elkaar het wachtwoord te raden. Sinds de hack blokkeert Apple iCloud-accounts als vijf keer een fout wachtwoord is geprobeerd. Voor de hack stond daar geen maximum op. Apple zou al een half jaar op de hoogte zijn geweest van dat probleem.

Voortaan krijgen iCloud-gebruikers ook meer meldingen als er op nieuwe apparaten of locaties wordt ingelogd op hun account.

Lees meer over:

Deel via