Slim fietsdeelslot werkt als eerste met LoRa-netwerk van KPN

Slim fietsdeelslot werkt als eerste met LoRa-netwerk van KPN

15-03-2016 11:41 Laatste update: 27-04-2018 08:08

Het slimme fietsslot van het Nederlandse Mobilock is het eerste dat KPN's LoRa-netwerk gebruikt voor op afstand openen en volgen van het slot.

LoRa staat voor Low Power Wide Area Networks (Long Range), een techniek die specifiek gericht is op ‘Internet of Things’-gadgets. Zulke gadgets hebben wel een dataverbinding nodig, maar verbruiken toch maar een heel klein beetje data. Mobilock is voornamelijk gericht op het delen van fietsen. Door het nieuwe LoRa-netwerk van KPN te gebruiken, kan de locatie van geleende fietsen namelijk worden gevolgd zonder dat GPS nodig is.

Duurzaam en goedkoop

Ook kunnen fietsen met een smartphone worden geopend dankzij het slot. Zonder LoRa zijn die eigenschappen in principe wel mogelijk, maar niet erg energiezuinig en goedkoop. Een slot zou dan uitgerust moeten worden met zowel GPS als een reguliere 3G-chip, duur en de batterij zou steeds opgeladen moeten worden of groot en zwaar moeten zijn.

Mobilock kan daarentegen drie jaar doen met één batterij. Het bedrijf zegt veel aanvragen te krijgen van fietsverhuurders, bedrijven, bungalowparken, hotels en andere ondernemers uit de toeristenindustrie. De eerste Mobilock-sloten worden in april geleverd.

The Things Network

​Naast het LoRa-netwerk van KPN werken vrijwilligers ook aan open, gratis LoRa-netwerken. Het Nederlandse The Things Network is vooralsnog het grootste internationale initaitief op dat gebied. We spraken de initiatiefnemers van The Things Network afgelopen weekend op techcongres SXSW in Texas over nieuwe toepassingen van het netwerk.

Wienke Giezeman: "Je kunt denken aan een 'pratende' prullenbank die de gemeente laat weten of hij vol is. Ook zijn we in Japan bezig met een project met radioactiviteitsmeters. En we werken samen met het havenbedrijf van Rotterdam aan slimme parkeerplekken. De stoeptegels worden dan voorzien van sensoren die meten of er een auto staat en dat voorgeven via het LoRa-netwerk."

(Abonneer je ook op ons YouTube-kanaal)

In de Bright TV-uitzending van deze week zag je meer nieuwe fietsgadgets.