Printje genoeg om vingerscanner smartphones te foppen

Printje genoeg om vingerscanner smartphones te foppen

10-03-2016 12:47 Laatste update: 27-04-2018 08:08

tonie

Amerikaanse wetenschappers wisten de Samsung Galaxy S6 te ontgrendelen door een vingerafdruk geprint op fotopapier tegen de homeknop te houden.

Weer een manier om de vingerafdrukscanner in veel smartphones te foppen: wetenschappers van de Michigan State University gebruikten een printer van een paar honderd dollar, geleidend zilverinkt en fotopapier van het Japanse AgIC. Ze wisten onder meer de Samsung Galaxy S6 en de Huawei Honor 7 te ontgrendelen door een printje van een vingerafdruk tegen de vingerscanner in het toestel te houden. Je moet wel eerst iemands vinger weten te scannen. Bij de geteste iPhone werkte de truc overigens niet.

Onlangs bleek dat met een truc met siliconen de vingerscanner van de iPhone wel degelijk ook was te omzeilen. Het namaken van iemands vingerafdruk duurt bij die methode wel iets langer dan bij het scannen en printen van de Amerikaanse wetenschappers. Probleem is dat de sensoren in smartphones geen 3D-beeld van de vingerafdruk controleren, maar slechts een plat 2D-beeld. De sensoren in smartphones detecteren ook nog niet of het om een echte vinger gaat.