Google-software verslaat Go-wereldkampioen definitief

Google-software verslaat Go-wereldkampioen definitief

12-03-2016 11:15 Laatste update: 27-04-2018 08:08

Google's software AlphaGo heeft de wereldkampioen in het complexe Aziatische bordspel Go definitief verslagen. AlphaGo won ook het derde duel.

De 18-voudige Go-wereldkampioen Lee Sedol is definitief verslagen door Google's AlphaGo-programma. Sedol verloor de eerste drie duels uit in totaal vijf wedstrijden. Het vierde en vijfde duel worden zondag en maandag toch nog afgewerkt, zodat Sedol nog een kans heeft om aan te tonen dat hij AlphaGo de baas kan zijn.

Vooral de tweede wedstrijd donderdagochtend was erg spannend en leidde tot een soort verlenging. Daarin kreeg Lee steeds maar 1 minuut om de volgende zet te doen. "Het spijt me dat ik niet aan mensen hun verwachtingen heb kunnen voldoen," verklaarde Lee na afloop van het beslissende duel zaterdagochtend. 

'Machine learning'

AlphaGo maakt gebruikt van Google's Deepmind-software, dat zichzelf met behulp van 'machine learning' steeds weer beter maakt. Onderzoekers trainden de computer met 30 miljoen zetten van professionele spelers, om hem daarna potjes tegen zichzelf te laten spelen, waarmee het extra zetten en tactieken leerde. 

In 1996 lukte het een schaakcomputer al om de regerend schaakkampioen te verslaan, maar tot deze week lukte het software niet van de absolute wereldtop op Go-gebied te winnen. Go is dan ook een zeer uitgebreid en ingewikkeld spel, waarbij een gemiddeld potje van 150 zetten tot meer uitkomsten op het bord kan leiden dan er atomen in het universum zijn.

1 miljoen dollar 

De Go-wedstrijden tussen Lee Sedol en AlphaGo zijn live te bekijken op YouTube. Ze beginnen behoorlijk vroeg, om half 5 ’s morgens Nederlandse tijd. En dan moet je de spelregels ook maar snappen. Lee speelde voor een geldbedrag van 1 miljoen dollar. Omdat AlphaGo heeft gewonnen, gaat dat geld nu naar goede doelen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s