Steeds meer kinderen hebben 'tabletnek'

Steeds meer kinderen hebben 'tabletnek'

05-03-2016 14:31 Laatste update: 27-04-2018 08:39

Overmatig tabletgebruik zorgt voor nekklachten bij jonge kinderen.

In Denemarken hebben steeds meer kinderen last van hun nek na langdurig gebruik van de tablet. Ook in België gaan vergelijkbare geluiden, meldt de Belgische Radio 1. In de categorie 10- tot 14-jarige Deense kinderen ging in 2014 ongeveer de helft meer jonge tieners met nekklachten dan in 2008 langs bij een fysiotherapeut. Bij de 5- tot 9-jarigen is dat een derde meer.

De nekpijn is het gevolg van te lang spelen of werken op een tablet. Ook pijn in de rug of pols, hoofd-, arm- en oogpijn worden vaak genoemd als klachten.

Nieuwe RSI?

Waar werken met een computerscherm inmiddels volledig ergonomische verantwoord is, middels verstelbare schermen, polssteunen voor toetsenborden en high-end bureaustoelen, is het gebruik van tablets nog relatief jong. De klachten doen denken aan de muisarm of RSI, eind jaren negentig. RSI dreigde toen een massale beroepsziekte te worden.

                  

Zoek de zon op

Preventie lijkt het beste medicijn. Goede voorlichting maar ook begeleiding door ouders zijn voor de hand liggende oplossingen. En wat met heel veel dingen geldt, is hier ook van kracht: doe het met mate. Als de zon schijnt is een echt potje voetballen nog altijd veel beter dan een virtuele sessie FIFA natuurlijk.