Razendsnel datamodem NASA werkt met lasers

Razendsnel datamodem NASA werkt met lasers
1 februari 2016 om 10:01
Laatste update: 27 april 2018 om 09:10

NASA test vanaf 2020 een nieuw soort modem in het International Space Station. De start van 'the internet of planets'?

NASA wil als eerste een 'geïntegreerd fotonisch modem' bouwen. Dat is een draadloos modem dat geen radiogolven gebruikt om data over te seinen, maar licht in de vorm van een laser. Dat modem bestaat uit lasers, schakelaars en draadjes, die net zoals een computerchip in één microchip zijn geïntegreerd. Het grote voordeel van een lasermodem is dat de overdracht van data via licht velen malen sneller kan zijn dan de huidige manier via radiogolven.

NASA denkt zelfs tien tot honderd keer zo snel. NASA verwacht dat dit een 'revolutie' in communicatie zal veroorzaken. Het zou precies zijn wat Mars One nodig heeft. De eerste Mars-kolonisten kunnen dan hd-video streamen naar aarde voor de eerste reality-tv-show vanaf een andere planeet.

Eerst voor de wetenschap

Uiteraard is dit niet wat NASA voor ogen heeft met zijn nieuwe ILLUMA-modem. De organisatie wil de technologie inzetten voor wetenschappelijk onderzoek. Ruimtevaartuigen zouden hd-video en betere metingen vanuit het zonnestelsel naar de aarde kunnen doorseinen, waarmee gedetailleerde studies van andere planeten mogelijk worden. Kortom, het 'internet of planets'.

In 2020 moet het NASA-modem aan boord van het ISS getest worden. Twee jaar later zou het al daadwerkelijk in gebruik moeten zijn.

Lees meer over:

Deel via