Privacywaakhond waarschuwt voor camera's in sauna's

Privacywaakhond waarschuwt voor camera's in sauna's

28-01-2016 11:07 Laatste update: 27-04-2018 09:10

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft sauna's een waarschuwing gegeven vanwege camera's in ruimtes waar mensen zich omkleden of naakt zijn.

De AP heeft een brief gestuurd aan de sauna's waar de camera's hangen en zal indien nodig een onderzoek instellen. "De afgelopen tijd krijgen we steeds vaker tips binnen van mensen die camera's in ruimtes zien waar ze niet horen", aldus een woordvoerder van de AP, voorheen het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Grote inbreuk op de privacy

Het filmen van naakte mensen vormt volgens de AP 'een grote inbreuk op de persoonlijke levenssfeer'. Het maakt daarbij niet uit of de video's worden opgeslagen of alleen live worden gestreamd. De privacyregels gelden niet alleen voor sauna's, maar bijvoorbeeld ook voor toiletten en pashokjes.

Ook als de camera's daar hangen om bijvoorbeeld seksueel geweld of diefstal tegen te gaan, blijft het filmen van naakte mensen nog steeds verboden. "Op dit soort plaatsen mogen mensen verwachten onbespied te zijn", aldus een woordvoerder van de AP. 

Wanneer mag je camera's ophangen?

Ook publiceert de privacywaakhond beleidsregels voor cameratoezicht in openbare plaatsen, in en rond woningen en in winkels, horeca en sportclubs. Deze regels moeten zowel burgers als organisaties helpen bij de privacy-afweging die zij moeten maken als ze camera’s willen inzetten. 

"Cameratoezicht kan een belangrijk middel zijn om bijvoorbeeld eigendommen te beschermen of de openbare orde te handhaven. Maar cameratoezicht betekent ook een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen", zegt Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. "Deze inbreuk kan groot zijn, zeker als mensen niet weten dat ze worden gefilmd en zich onbespied wanen."