Nederlandse blog post namen tennissers uit matchfixing-data

Nederlandse blog post namen tennissers uit matchfixing-data

20-01-2016 19:41 Laatste update: 27-04-2018 09:41

Tonie van Ringelestijn

Nederlandse data-analisten onthullen op hun blog de namen van tennissers die volgens een onderzoek relatief vaak betrokken waren bij van matchfixing verdachte wedstrijden.

Begin deze week maakten Buzzfeed en de BBC melding van matchfixing in de top van de internationale tenniswereld. Dat gebeurde op basis van zowel geheime bestanden van klokkenluiders als een analyse van data van gokbedrijven. Bekende spelers zouden door criminelen zijn betaald om wedstrijden opzettelijk te verliezen. Buzzfeed en de BBC besloten geen namen te noemen. Ze beschikken niet over belastende telefoongesprekken, e-mails of gegevens van bankrekeningen. Over sommige van de spelers uit de top van het proftennis is herhaaldelijk melding gedaan bij de integriteitsafdeling van het internationale tennis, de TIU.

Onderdeel van het onderzoek van Buzzfeed was een analyse van de veranderingen van de gokkansen voor alle ATP-tenniswedstrijden sinds 2009. Dat resulteerde in een lijst van 15 spelers bij wiens wedstrijden relatief vaak verdachte gokpatronen voorkwamen. Buzzfeed publiceerde de analyse en de bijbehorende data op Github, maar hield de namen van de spelers geheim.

De Nederlandse data-analisten Chris en Adriaan Bol hebben de Buzzfeed-data echter vergeleken met hun eigen database van tenniswedstrijden. Ze ontdekten zo wie de 15 spelers geweest moeten zijn. Ze hebben de namen gepubliceerd op hun weblog. "We onthullen alleen de echte namen achter de Buzzfeed-id's. We zeggen hiermee niet dat deze spelers daadwerkelijk betrokken zijn bij matchfixing." Wel duidelijk is nu over welke vijftien spelers het onderzoek ging. In het lijstje namen staan onder meer Australiër Lleyton Hewitt (ex-winnaar van de US Open), de Kroaat Ivan Dodig, de Amerikaan Michael Russell, de Oezbeek Denis Istomin, de Slowaak Lukas Lacko en de Spanjaard Daniel Gimeno-Traver. 

'Geen bewijs tegen Hewitt'

De bekendste naam op de lijst is die van Lleyton Hewitt, die in 2001 nog even bovenaan de ATP-wereldranglijst stond en op het punt staat zijn lange profcarrière af te sluiten. Gokexpert Ian Dorward dook in een deel van de 'verdachte' wedstrijden van de Australiër en schrijft dat er andere verklaringen voor de vreemde gokpatronen zijn dan matchfixing. Zo was het bij vier wedstrijden zo dat Hewitt na langdurige blessures terugkeerde, waardoor de kansen lastig waren in te schatten, omdat de fitheid van de tennisser niet duidelijk was. Dorward: "Het is onverantwoordelijk om zijn naam te publiceren op een lijst van spelers die mogelijk worden verdacht van matchfixing. Ik zeg niet dat de andere namen op de lijst niet betrokken zijn bij wedstrijden die wel verdacht zijn, maar er is meer analyse van de omstandigheden nodig."

Chris Bol stelt tegen Bright de twijfel van Dorward wel te delen: "Maar mijn doel is vooral dat de namen bekend worden. Aan een lijst van 15 onbekenden hebben we niets natuurlijk. Dus of publiceer de cijfers inclusief lijst van 15 namen, of helemaal niets." Dorward was overigens een van de gokexperts die in 2014 wees op een verdacht duel tussen de Nederlandse tennissers Antal van der Duim en Boy Westerhof. Gokkers hadden in totaal het opvallend hoge bedrag van 630.000 euro ingezet op het partijtje tussen beide laaggeklasseerde spelers.