4K straks passé? LG komt al met 8K-tv voor consument

4K straks passé? LG komt al met 8K-tv voor consument

3 januari om 11:43
Laatste update: 27 april om 10:12

LG showt komende week een 98 inch tv met 8K-resolutie. Gericht op rijke consumenten. Maar hebben al die extra pixels wel zin?

LG heeft aangekondigd in de tweede helft van dit jaar een televisie met de 8K-resolutie op de markt te brengen. De enorme 98 inch-tv is volgende week al te zien op de techbeurs CES in Las Vegas (Bright is daar ook). Met een schermresolutie van 7680x4320 heeft hij vier keer zoveel pixels als tv's met 4K, wat bekend staat als 'ultra-hd'. LG noemt 8K nu 'super ultra-hd'.

Zie je het verschil wel?

Al die extra pixels voegen momenteel echter nog weinig toe. Er is immers nog bijna niets in 8K te zien, zelfs de 4K-aanbod moet nog goed op gang komen. Los daarvan is de vraag of veel consumenten het verschil tussen 4K en 8K goed zullen waarnemen. Dat hangt af van twee factoren: de afstand tot de tv en de schermgrootte. De meeste mensen zitten in de woonkamer niet zo dicht op de televisie dat ze bij 4K individuele pixels kunnen zien. Althans, bij de huidige schermformaten. Alleen bij hele grote formaten zou dat misshcien kunnen, vandaar dat LG's 8K-tv dan ook liefst 98 inch is.

Net als de 'gewone' 4K-tv's heeft ook het nieuwe 8K-model ondersteuning voor HDR, high dynamic range, wat zorgt voor een groter contrast. Daardoor zien beelden met fel licht, bijvoorbeeld zonlicht, er realistischer uit. Althans, als de video ook HDR ondersteunt, en dat is meestal nog niet het geval. Ook de kleurweergave is volgens LG verder verbeterd.

De prijs wordt schrikken

De prijs van LG's 8K-tv is nog niet bekend, alleen dat hij na de zomer op de markt komt. Maar het zal een flink bedrag zijn. Ter indicatie: een 8K-tv van Sharp kost momenteel nog een slordige 130.000 dollar. 

Lees meer over:

Deel via