VEJA lanceert sneakers van PET-flessen

VEJA lanceert sneakers van PET-flessen
3 januari 2016 om 23:58
Laatste update: 27 april 2018 om 10:12

Het hippe duurzame Franse schoenenmerk VEJA lanceert een nieuwe serie coole sneakers, gemaakt van polyester van gerecyclede plastic flessen.

Deze speciale textielsoort heet B-Mesh en is ademend en waterproof. De B staat voor bottle, Mesh voor de gaas-achtige structuur van de textielsoort. 

Dat VEJA met zijn duurzame strategie al ruim tien jaar succesvol is, is zeer uitzonderlijk. De meeste duurzame mode-startups gaan ten onder omdat het nogal een uitdaging is om winst te maken als je én aan het milieu wilt denken én je fabrieksarbeiders normaal wilt behandelen en betalen.

Natuurlijk, de grote sneakerjongens hebben ook hun duurzame troetelkindjes (denk aan sneakers van oceaanplastic of 3D-geprinte zolen) maar dat blijft vaak bij tijdelijke p.r.-campagnes en prototypes. Er zijn ook heus producten van bekende merken waarin gerecycled polyester (of ander duurzamer materiaal) verwerkt zit, maar als consument weet je dat nooit zeker (want het staat niet op het label) en daarnaast geven de grote merken nooit concrete informatie vrij over de arbeidsomstandigheden in hun schoenenfabrieken.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="40da83f5-5f26-41d5-a39f-52a19c1ca10c"></drupal-entity>

Daarom is VEJA zo'n baanbrekend en vernieuwend sneakermerk. Ze maken alleen maar duurzame schoenen. Je hoort ze nauwelijks (want ze besteden hun geld niet aan campagnes) en ze zijn open en eerlijk over hun handelspraktijken. Het merk werd opgericht in 2004 door Sébastien Kopp en Ghislain Morillion - toen beide 25 jaar oud. VEJA maakt gelikte designs en gebruikt goede materialen, waaronder wilde rubber uit het Amazonegebied, biologisch katoen, natuurlijk gelooid leer (gelooid zonder gebruik van het giftige chroom), hennep en polyester van gerecyclede plastic flessen.

De schoenen worden gemaakt in Zuid-Amerikaanse fabrieken door werknemers die goed betaald krijgen (Fair Trade). In Nederland kun je de B-Mesh sneakers (voor mannen en vrouwen) kopen bij Charlie+Mary in Amsterdam.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="b38a0dbb-4baa-470f-b7eb-730648fa5d1e"></drupal-entity><drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="ce0c4d35-a259-4ab9-932a-e5af3c832399"></drupal-entity>

Lees meer over:

Deel via