Vrijdag in Breda: 3D-print-marathon voor armprotheses

Vrijdag in Breda: 3D-print-marathon voor armprotheses

13-12-2015 11:34 Laatste update: 27-04-2018 10:43

FabLab Breda sluit 2015 met een mooie activiteit af: een e-NABLE 3d-printmarathon voor armprotheses voor kinderen.

De printmarathon start vrijdag 18 december om 18:00 en eindigt zaterdag om 14:00. Daarna worden de protheses in elkaar gezet. Breda FabLab maakt tijdens de marathon presentatie-protheses die door e-NABLE wereldwijd gebruikt zullen gaan worden bij demonstraties.

e-NABLE (we schreven eerder over dit mooie project) werd in 2013 opgericht door de Amerikaanse wetenschapper Jon Schull. Het begon als een kleine 'marktplaats' voor vraag en aanbod van 3D-geprinte protheses. Ruim twee jaar later is het uitgegroeid tot een wereldwijde community van duizenden vrijwilligers die gratis basis-protheses maken - in de meeste gevallen voor kinderen.

e-NABLE is actief in 37 landen en er zijn inmiddels zo'n 1500 protheses geproduceerd. De protheses zijn niet te koop, maar worden gratis geleverd aan mensen zich geen volledige medische prothese kunnen veroorloven, of wonen in een gebied waar geen protheses gemaakt worden. De speciaal ontwikkelde modellen - met kekke namen zoals Cyborg Beast, Raptor en Talon Hand - zijn sterk genoeg voor de dagelijkse activiteiten van kinderen.

Meedoen aan de printmarathon in Breda project kan onder andere door je 3D-printer (en materiaal) beschikbaar te stellen of door thuis zelf onderdelen voor de protheses uit te printen. Je kunt uiteraard ook direct voor e-NABLE protheses printen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s