Bright Report: opening Dolby Cinema-bioscoopzaal

Bright Report: opening Dolby Cinema-bioscoopzaal

16-07-2015 14:46 Laatste update: 27-04-2018 14:50

Miriam was in Hilversum bij de opening van de tweede Dolby Cinema-bioscoopzaal van Nederland. Waar zwart echt zwart is.


Het begint al voor je de bioscoopzaal binnenkomt. In de gang richting de zaal worden al stukjes vertoond van de film die je straks gaat zien. Ook over het lichtplan is goed nagedacht. Het moet functioneel en vooral niet storend zijn. Alles is eraan gedaan om je zo snel mogelijk in de filmsfeer te laten komen. De ruime bioscoopstoelen zijn van skyleer en zitten erg comfortabel, daar houd je het nu wel twee uur in vol.

Op de eerste rij zitten is ook geen straf meer. Je stoel kun je in luie stand naar achter zetten. Tijdens de film is het pikkedonker in de zaal, zo donker zelfs dat je je eigen buurman niet ziet. Ook heel fijn: tijdens de film gaan de nooduitgangbordjes uit, dus ook daarvan geen afleiding meer. 

Zestig geluidsboxen

Films worden vertoond met Dolby Vision-laserprojectie én Dolby Atmos-geluid samen. Dolby Vision is state-of-the-art optica en beeldverwerking met verbeterde kleurentechnologie waardoor de contrastratio vele malen groter is dan andere beeldtechnologieën in de markt. Oftewel: hier hebben ze beter zwart. Niet grijs zwart, nee zwart zwart.

Dankzij Dolby Atmos hangen er rond de zestig geluidsboxen verspreid door de zaal. Boven je, naast je, achter je en achter het scherm. Ter vergelijking: bij Imax-bioscopen hangen boxen vaak tot rij 6 boven je hoofd, met Dolby Atmos is het hele plafond gevuld. Het leidt tot een andere bioscoopbeleving, in zowel beeld als geluid.

[camera en verslag: Miriam van 't Veer & Stephanie Meulens]