Interview met 'Cloudsinterklaas': gratis 1 terabyte cloudopslag

Interview met 'Cloudsinterklaas': gratis 1 terabyte cloudopslag

04-12-2015 11:36 Laatste update: 27-04-2018 18:26

Iedere Nederlander kan gratis 1 TB aan cloudopslag krijgen bij TransIP. Hoe flikken ze dat?

Ruim een maand geleden kwam het Nederlandse webhostingbedrijf TransIP met de clouddienst STACK, Daniël schreef er al over. Iedereen die zich aanmeldt krijgt uiteindelijk (er is een lange wachtrij) 1000 GB in de cloud voor 0 euro. Deze terabyte staat op Nederlandse servers (dus NSA-proof), is versleuteld 'to the max' en is heel eenvoudig als externe schijf aan je computer toe te voegen.

Maar een beetje ouder leert zijn kind: gratis bestaat niet. Dus waarom doet TransIP dit? Waar zit de adder? En blijft het voor altijd gratis? Een vraaggesprek met marketeer Bernd Hoeksma van TransIP, verantwoordelijk voor het in de markt zetten van STACK.

Bright: 1000 gigabyte gratis, dat kan toch helemaal niet, joh?

Bernd Hoeksma: Dat valt gelukkig reuze mee, het kan vrij goed zelfs. We doen het 'omdat het kan', we houden van verstorende initiatieven. Mijn Dropbox zat altijd vol, mijn Google Drive ook, dus er was niets gratis toereikend. En nu wel.

Gratis bestaat niet. Waar verdienen jullie geld mee?

STACK is niet bedoeld om ooit geld mee te verdienen. TransIP is marktleider van hosting en domeinregistratie in Nederland, maar dat is vooral op de zakelijke markt. We willen dat onze naam nu ook bekend wordt bij de consument.

Is STACK een tijdelijke actie?

Nee. Als je de 1000 gigabyte eenmaal hebt, dan blijft het altijd gratis. Alleen: het aantal accounts dat we weggeven is niet oneindig. We hebben een limiet.

Hoeveel is de max?

Ik kan geen getallen noemen.

Moet ik denken aan 10.000 of eerder 100.000?

100.000 moet zeker lukken. Om je een idee te geven: de eerste twee dagen hadden we meer dan 50.000 aanvragen. Het zou kunnen dat er een moment komt dat we stoppen met uitdelen, maar dat is nog lang niet in zicht.

Dus als ik nu een aanvraag doe, dan krijg ik sowieso die 1000 gigabyte voor nop?

Zeker. Het kan zijn dat je er even op moet wachten, we voegen accounts gefaseerd toe, maar het komt eraan. Vergis je niet: nu lijkt 1000 GB misschien veel, maar over een paar jaar is het helemaal niet zoveel. Dan zijn wij liever de eerste van: bij ons heb je genoeg.

Kan je ook zoals via Dropbox als bedrijf samenwerken via STACK?

Je kan het prima met een bedrijf gebruiken, maar we richten ons op individuen. Naar hun wensen ontwikkelen we door. We krijgen veel aanvragen van fotografen, met raw-foto’s lopen de gigabytes snel op. Dus zorgen we ervoor dat raw-fotobestanden ook in de cloud te bekijken zijn.

Hoe voelt het om de Cloudsinterklaas te zijn?

Het voelt geweldig, we kunnen niet wachten om iedereen zo snel mogelijk van een STACK te voorzien.

STACK is aan te vragen via transip.nl/STACK. De clouddienst is te bereiken via de browser en via een iOS- en Android-app. Ook is het toe te voegen als externe schijf aan je Finder of Deze Computer.

Beeld via TransIP. De mijter hebben we er opgeshopt.