Met deze voetbal wek je energie op

Met deze voetbal wek je energie op

05-12-2015 14:00 Laatste update: 27-04-2018 18:26

Wat gebeurt er met de Watts die je in de sportschool levert? Na een uur voetballen levert deze voetbal drie uur licht.

Wat gebeurt er met de Watts die je in de sportschool levert? Terwijl je op de crosstrainer of roeimachine letterlijk de watts voor je ogen trapt, gebeurt er met die energie helemaal niets.

Er zijn enkele kleine initiatieven die de sportschool hooguit klimaatneutraal maken of meer voor bewustwording zijn opgezet. Maar Uncharted Play levert een voetbal en springtouw waarmee je letterlijk de energie voor een lamp of telefoon bij elkaar sport.

De voetbal heet Soccket. Een uurtje voetballen levert kinetische energie om drie uur lang een lamp te laten branden. Dat werkt met een interne lithium-ion accu die je na het potje uit de bal haalt en aansluit op je lamp, usb-oplader of telefoon.

Springtouw The Pulse wekt energie op doordat het touw ronddraait in het handvat, vergelijk het met een windmolen of fietsdynamo. Vijftien minuten springen levert 2 uur licht. In beide handvatten zit een li-ion accu.

Beide energiegenererende sportartikelen kosten 99 dollar, en zijn verkrijgbaar in blauw, aquagroen en pink. Uncharted Play levert bij aankoop ook een product aan Nigeria. Zoals we vaker zien worden nieuw manieren voor groene energie ontwikkeld voor landen zonder grid. CEO van Uncharted Play Jessica O. Matthews, zelf van Nigeriaanse komaf, bedacht de Soccket in 2008 voor een studieopdracht. Nu nog een kinetische energie opslaande dumbbell, cowbell en loopband.