Game van de week: Star Wars Battlefront

Game van de week: Star Wars Battlefront

03-12-2015 16:52 Laatste update: 27-04-2018 18:26

Star Wars-fans worden op hun wenken bediend met deze toegankelijke shooter.

Wat: Star Wars Battlefront

Voor: PC, PS4, Xbox One

In een notendop:
Een shooter van de makers van Battlefield 'in a galaxy far, far away', waarbij de klassieke trilogie van Star Wars fenomenaal tot leven komt. Dichter dan het meespelen in Episode IV, V en VI komt het voorlopig niet.

Mmm. Klinkt als Battlefield 4 met een Star Wars-skin?
Niet zo zuur, en nee, dat is het niet. In basis is het een shooter met de nadruk op online multiplayer. En ja, je stijgt in rank maar het is allemaal veel laagdrempeliger dan in Call of Duty en Battlefield. Zo beschik je maar over een enkele gun per speelronde, en heb je drie sterrenkaarten die dienst doen als 'jokers'. Denk aan een speciale granaat, een turret, een shield enzovoorts.

Maar belangrijk om te melden is dat deze game veel meer arcade is, bijna TimeSplitters- of GoldenEye-achtig, voor spelers die zich deze inmiddels bejaarde games nog voor de geest kunnen halen. Alleen dan met belachelijk mooie graphics en dito muziek. Iedere pixel en texture ademt Star Wars.

Wat mag de Star Wars-fan verwachten?

Je kunt in grootschalige (20 versus 20) of kleinere (8 versus 8) multiplayer battles aan de Light of de Dark Side knokken. Er zijn Hero Battles waarbij je als held (Luke, Leia of Han Solo) of als schurk (Boba Fett, The Emperor of Darth Vader) het tegen elkaar en een handjevol AI minions mag opnemen. En wie wil er nu niet vanuit een AT-AT op planeet Hoth aanstormende rebellen beschieten? Of gewoon genieten van een perfecte headshot waarbij de Stormtroopers, blasters en TIE-Fighters exact zo klinken als je wilt en weet dat ze klinken?

De 20 versus 20 battles zijn intens en chaotisch, en wat mij betreft het allerleukst. Overal liggen pickups/power-ups op waardoor je tijdelijk in een AT-AT, AT- ST, X-Wing of TIE Fighter mag stappen. Je kan je verschansen in bemande turrets-towers, die ook weer stukgeschoten kunnen worden. Als je geluk hebt, vind je in de grote maps Hero pick-ups en ben je opeens Darth Vader of Luke Skywalker. En als je de Force-krachten goed in je vingers hebt, kan je tijdelijk los gaan en Stormtroopers of Rebels met de staart tussen de benen weg zien rennen. Heerlijk.

Ga door…

Speciale vermelding verdient de Fighter Squadron mode. Het is een aparte modus die zich helemaal focust op luchtgevechten. Als je een 'luchtvoertuig pick-up' tijdens de grootschalige schieten-te-voet modi Walker Assault of Supremacy ziet liggen, is dat een feestje maar het leidt ook een tikje af. Tijdens de Fighter Squadron-mode zit iedereen in een X-Wing, Y-Wing, TIE-Fighter of TIE-Interceptor. En als je geluk hebt en je scheert over een Hero pick-up, bestuur je opeens de Millennium Falcon of Boba’s Slave I. Op dat moment jank je tranen van geluk als Star Wars-geek.

En de singleplayer?

Tja, die is er niet echt. Althans, geen verhalende singleplayer campagne zoals vroeger in de briljante game Jedi Knight bijvoorbeeld, of het latere The Force Unleashed. In plaats daarvan krijgen we nu vijf simpele trainingsmissies, Battles, Hero Battles en Survival, die je allemaal in je eentje offline, co-op offline en in co-op online kunt spelen. Zeker vermakelijk, maar na een tijdje heb je deze onderdelen wel gezien en zal je toch weer de Force in de online multiplayer modi gaan opzoeken.

Eindoordeel?

Mensen die qua content een Star Wars Battlefront III verwachten, komen bedrogen uit. En gamers die dezelfde diepgang en spelmechanismen als Call of Duty of Battlefield willen, moeten deze game ook niet gaan spelen. Maar vind je die beide mastodonten een beetje te intimiderend maar houd je wel van shooters? En klopt je hart sneller van Star Wars? Dan word je hier superieur op je wenken bediend.

Door Jan Meijroos.

Lees meer Games van de Week