Lichtjes kijken in Amsterdam bij het Light Festival

Lichtjes kijken in Amsterdam bij het Light Festival

02-12-2015 15:05 Laatste update: 27-04-2018 18:26

Het jaarlijkse lichtfestival belicht vriendschap op diverse spectaculaire manieren.

Jaarlijks zet het Amsterdam Light Festival de Amsterdamse binnenstad in de schijnwerpers. Dit jaar is het thema 'Friendship'. Vriendschap wordt op diverse manieren belicht. Zo steekt 'Northern Lights' de Amstel over om de oevers te verenigen. Drie versies van het Amerikaanse symbool Statue of Liberty staan onder water, maar wel samen. Twee verlichte hoofden houden een geanimeerd gesprek.

Wandelroute Illuminade, 10 dec - 3 januari

De Illuminade zorgt ieder jaar voor volle straten. Dit jaar wandel je door de cultuurrijke Weesper- en Plantagebuurt langs ruim 20 lichtkunstwerken. Dat gaat van felgekleurde projecties op historische architectuur via dynamische lichtinstallaties in stadsparken tot werken waar je letterlijk doorheen kunt lopen. Wandel met een gids of koop voor 3,50 euro het programmaboekje kopen met tekst en uitleg over de kunstwerken plus plattegrond met wandel- en vaarroute. Op de (mobiele) website - dit jaar helaas geen app- vind je de routes helemaal onderaan de openingspagina.

Vaarroute Watercolors 28 nov - 17 januari

De Water Colors-tentoonstelling laat je varen door de befaamde 17e eeuwse grachten langs de nieuwste lichtinnovaties. Vaar het rondje via de Herengracht en het Oosterdok naar de Amstel met de rondvaartboot of je eigen (gehuurde) bootje. Waarom niet in de kano of op de SUP? Zorg wel dat je zelf goed verlicht bent want de schippers kijken waarschijnlijk vooral omhoog.

Nieuw is de Light Festival Bracelet, een armbandje waarmee je laat zien dat je fan bent waar je ook nog wat voor terugkrijgt. Op het wit siliconen armbandje zitten gekleurde knopen die je kunt inwisselen voor korting op de tour, stroopwafels, bitterballen en korting op avondeten. Het leuk idee wat ook nog snel en handig zou kunnen werken, maar het aanbod en de mogelijkheden zijn nog wat beperkt.

Judith Roosken maakte onderstaande collage van het lichtfestival.