'Oxboard verboden op straat'

'Oxboard verboden op straat'

03-12-2015 08:00 Laatste update: 27-04-2018 18:57

Even op je Oxboard naar je werk rijden zit er niet meer in: je mag de gadget alleen binnenshuis of op privéterrein gebruiken.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat aan de NOS weten dat het vervoersmiddel in de categorie 'gemotoriseerd tweeverkeer' valt en hij daarom een Europese typegoedkeuring als bromfiets nodig heeft. Daar komt de Oxboard echter niet voor in aanmerking, omdat het vervoermiddel geen zitplaats heeft.

Geen 'stuur'
De Oxboard is een soort verticaal skateboard met een motor. Door naar voor of achter te bewegen wordt het apparaat bestuurd. De maximale snelheid van de Oxboard is 15 km per uur en je kunt er ongeveer 20 kilometer mee rijden.

De Segway, eigenlijk toch een soort Oxboard maar dan met een handgreep voor meer houvast, mag wel de weg op omdat het valt onder de regeling 'bijzondere bromfiets'. Ook daar valt de Oxboard buiten omdat er volgens een woordvoerder van het ministerie geen 'stuur' op zit. Je mag er niet mee op de openbare weg rijden, dus ook niet op de stoep.

Ook in Engeland verboden
In Engeland werd de Oxboard ook al verboden. Volgens het Britse Openbaar Ministerie is het gebruik te onveilig voor op de weg en te gevaarlijk voor op de stoep. In Nederland valt het apparaat eigenlijk gewoon tussen wal en schip.