Steeds meer baby's vernoemd naar Instagram-filters en Youtube-sterren

Steeds meer baby's vernoemd naar Instagram-filters en Youtube-sterren

02-12-2015 17:43 Laatste update: 27-04-2018 18:57

Amerikaanse ouders noemen hun baby's massaal naar namen van foto-filters op Instagram. Ook andere technologie is terug te zien in de naamgeving.

Lux, Ludwig, Juno. Ouders in de VS halen de inspiratie voor babynamen steeds vaker van Instagram, want er is een opvallende groei aan baby's die dezelfde namen als deze populaire foto-filters dragen. Dat blijkt uit cijfers van van Babycenter.com, dat naar 340.000 nieuwe babynamen in 2015 keek.

Het gebruik van de 'Instagram-naam' Lux groeide het snelst, met 75 procent. Ludwig kwam 42 procent vaker voor onder baby's, gevolgd door Juno (30 procent). Volgens Babycenter, dat dit onderzoek al 15 jaar doet, is het voor het eerst dat er zoveel babynamen geïnspireerd op technologie lijken te zijn.

Ook de opkomst van YouTube-sterren is volgens Babycenter terug te zien in de babynamen. Zo heten 68 procent meer meisjes en 11 procent meer jongens nu Kingsley, mede dankzij het populaire YouTube-kanaal Ask Kingsley. Namen geïnspireerd op videogame-personages zijn ook meer in trek. Uitschieters op dat vlak dit jaar waren de meisjesnamen Joule uit de game ReCore en Meryl uit Metal Gear Solid, die allebei meer dan 50 procent vaker werd gebruikt door ouders.