'Facebook mag geen data uitwisselen tussen EU en VS'

'Facebook mag geen data uitwisselen tussen EU en VS'

02-12-2015 16:19 Laatste update: 27-04-2018 18:57

Privacyactivist Max Schrems dient opnieuw klachten in tegen Facebook voor het stopzetten van dataverkeer tussen de EU en de VS.

Schrems schrijft in zijn nieuwe klacht (pdf) aan de Ierse, Belgische en Oostenrijkse privacywaakhonden dat de datastromen tussen de Europese en Amerikaanse servers van Facebook moeten worden gestopt.

Grote gevolgen

Schrems klachten kunnen grote grote gevolgen hebben voor Facebook, waar data-uitwisseling tussen de EU en VS de normaalste gang van zaken is. Daarom vindt Schrems het redelijk dat Facebook een periode de tijd krijgt om zich op zowel technisch als organisatorisch niveau hierop aan te passen.

De strijd tussen Schrems en Facebook is begonnen vanwege de onthullingen door klokkenluider Edward Snowden. Volgens de privacyactivist zijn data van Europese burgers door massaspionage door de geheime dienst NSA niet veilig op Amerikaanse servers.

Safe Harbor

Het is Schrems tweede grote aanklacht tegen Facebook. In oktober van dit jaar werd Schrems in het gelijk gesteld, toen het Europees Hof de zogeheten Safe Harbor-afspraak ongeldig verklaarde. Door Safe Harbor mochten data van Europese gebruikers toch in de VS worden opgeslagen.

Er wordt nu onderhandeld over een nieuwe, strengere Safe Harbor. Daarnaast krijgen de nationale privacywaakhonden meer bevoegdheden.

Lees ook:

Big Brother Awards voor minister Plasterk en korpschef Nationale Politie

Facebook mag Belgische internetters niet meer volgen