Duitse kerstmarkt? Vlaamse pop-upstraat met designspullen!

Duitse kerstmarkt? Vlaamse pop-upstraat met designspullen!

02-12-2015 09:16 Laatste update: 27-04-2018 18:57

Temporary Lane brengt een 'Euregionaal' aanbod van design én designers op 20 km over de grens.

Helemáál geen zin in een bezoek aan een Duitse Kerstmarkt? Je redding is de Vlaamse pop-upstraat in Genk, net ver over de grens bij Maastricht en Eindhoven. De Molenstraat waar normaal nóóit iets gebeurd is vanaf vandaag tot 31 december een bruisende winkelstraat genaamd Temporary Lane. De doorgaans leegstaande winkels bieden tijdelijk een uitgekiend en Euregionaal aanbod van design én designers.

Zo laat de toonaangevende uitgeverij Gestalten zijn mooiste foto-en kunstboeken zien, is er design van het Deense Hay, lederware van Hack en is de koude koffie van Bandit Cold Brew hot. Nederland is goed vertegenwoordigd met het Eindhovense Ixxi design en de elektronische money-socks van Jelle Mastenbroek. In totaal zijn er meer dan 30 pop-up shops zodat je beter van een pop-up straat kunt spreken.

Een pop-up shop, is daar het nieuwe ondertussen niet vanaf? Het duo Chistiaan Kastrop en Christophe de Schauvre van Comosie, dat de straat op poten heeft gezet is het daar roerend mee eens. Webshop Eksturstore waarvan Kastrup eigenaar is, heeft regelmatig de vraag gekregen een popup shop in te richten. "Leuk en aardig zo’n winkeltje, maar dan komen mensen buiten en staan ze in een buurt waar ze niet willen zijn." De Schauvre: "Vandaar een stedelijke defibrillator: we laten een pulse door de straat gaan in de hoop dat op die manier het stadshart weer aan het pompen gaat."

Genk is niet de enige stad wiens hart gereanimeerd wordt. Maastricht, Hasselt en Aken zullen in de loop van 2016 en 2017 volgen.

Wie het stukje over de grens waagt: elk weekend komen er Foodtrucks uit Amsterdam in de straat te staan en is er een speciaal event. Komend weekend zit schrijfster Nele Reymen achter het etalageraam en schrijft de dingen die je zelf niet verwoord krijgt. Een cadeaubon desnoods, of een nieuwjaarsbrief, als offline verlengde van haar webshop www.ikhebnogietsvooru.be.

En als je nog twijfelt: zaterdag 12 december om 20 uur bouwt Owow (wiens muziek-zonder-instrumenten al te zien is in de eerste aflevering van Bright TV en te testen was op Bright Day) een feestje.