Thom Yorke vergelijkt YouTube en Google met kunstroof door nazi's

Thom Yorke vergelijkt YouTube en Google met kunstroof door nazi's

2 december 2015 om 08:16
Laatste update: 27 april 2018 om 18:57

Volgens de Radiohead-frontman stelen de websites kunst zoals de Nazi's dat tijdens de Tweede Wereldoorlog deden.

Het grootste probleem dat Yorke met Google en YouTube heeft, is dat de bedrijven advertenties voor YouTube-filmpjes zetten. "Ze zetten het voor allerlei content, verdienen er grof geld aan en kunstenaars zien er niks of nauwelijks iets van terug", zegt hij tegen de Italiaanse krant La Repubblica. "Mensen zeggen steeds dat we in een tijd leven waar muziek en films gratis zijn. Dat is niet waar, want de makers van deze diensten verdienen er geld aan."

Volgens Yorke hebben de bedrijven de controle over kunst genomen. "Dat deden de Nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog ook. Iedereen deed het tijdens de Oorlog, ook de Britten pakten kunst af van andere landen. wat is het verschil?"

Experimenten

Thom Yorke maakt zich al jaren hard voor betere betalingen van artiesten. Twee jaar geleden zei hij dat Apple en Google muziek 'waardeloos' hadden gemaakt. Later haalde hij samen met producer Nigel Godrich al zijn solo-werk en de muziek van zijn project Atoms for Peace van streamingdiensten af. Alleen Apple Music is daarin een uitzondering. Radiohead-nummers bleven grotendeels achter omdat de rechten bij een andere uitgever liggen.

Ook experimenteert Yorke met nieuwe verdienmodellen. Voor Radiohead's In Rainbows mochten mensen zelf bepalen wat ze betaalden en zijn laatste solo-album werd als betaalde BitTorrent bundel gelanceerd. Het is maar weer de vraag waarmee hij de volgende keer experimenteert.

Lees ook:

Thom Yorke zet nieuw album op BitTorrent - voor 6 dollar

Radiohead-zanger haalt uit naar Spotify

Lees meer over:

Deel via