Wikipedia gebruikt AI om vrijwilligers te trekken

Wikipedia gebruikt AI om vrijwilligers te trekken

02-12-2015 08:38 Laatste update: 27-04-2018 18:57

Kunstmatige intelligentie moet zorgen dat aanpassingen in artikelen terecht zijn en kloppen.

Wikipedia kan wel wat vrijwilligers gebruiken. Het aantal mensen dat de laatste jaren bijdroeg aan de Engelstalige (belangrijkste) website is in de afgelopen acht jaar met 40 procent gedaald naar 30.000.

Dat heeft meerdere redenen, bijvoorbeeld dat ervaren schrijvers nogal hard zijn op fouten die beginnelingen maken. Het systeem van Wikipedia is daarnaast zo gebouwd dat nieuwe toevoegingen heel gemakkelijk weer verwijderd kunnen worden. Dat is niet altijd handig, maar in veel gevallen ook wel, als informatie gewoonweg niet klopt.

Foutje of moedwillig

De nonprofit Wikimedia Stichting heeft zelf software geschreven voor een kunstmatige intelligentie die kan herkennen of er expres fouten worden opgeschreven of dat het gaat om een foutje. Beginners die per ongeluk iets verkeerds opschrijven krijgen dan automatisch een bericht, in plaats van dat een menselijke kracht zomaar snel iets verwijdert zonder er verder woorden aan vuil te maken. Enkele vrijwilligers maken inmiddels al gebruik van de AI in de Engelse, Portugese, Turkse en Farsi-versies van de website.

Lees ook:

Nederland heeft meer bijgedragen aan Wikipedia dan heel Afrika

Wikipedia in de ban van 'wiki-maffia'