Nederlandse filmdistributeurs willen 150 euro per illegale download

Nederlandse filmdistributeurs willen 150 euro per illegale download
1 december 2015 om 14:40
Laatste update: 27 april 2018 om 18:57

Nederlandse filmdistributeurs willen schikken met mensen die illegaal films downloaden, voor 150 euro per download.

Dat zegt Willem Pruijssers, eigenaar van Dutch Filmworks, dinsdag tegenover BNR Nieuwsradio. De filmdistributeurs kondigde al eerder aan illegale downloaders te willen aanpakken. In de praktijk krijgen downloaders altijd eerst een waarschuwing, waarna bij een volgende overtreding het schikkingsvoorstel wordt verstuurd.

In Nederland geldt sinds 2014 een verbod het het illegaal downloaden of uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Auteursrechtenorganisatie Brein gaat juist achter de illegale aanbieders aan, zoals Popcorn Time of torrentwebsites. De Nederlandse filmdistributeurs nemen nu ook actie en willen juist de illegale downloaders gaan vervolgen.

Onacceptabel

"Het idee is nu dat je het illegale Popcorn Time mag gebruiken en dat je toch niet wordt gepakt. Dat is voor ons onacceptabel", zegt Peter de Haan van Dutch Filmworks. "We voeren op dit moment gesprekken met internetproviders om ip-adressen te traceren. Als zij meewerken, kunnen we snel overgaan tot het versturen van schikkingsvoorstellen. Daarvoor werken we samen met een it-bedrijf dat in Duitsland en Denemarken soortgelijke zaken doet. Mochten de internetproviders niet meewerken, dan is de rechter een logisch vervolg."

In Duitsland en Denemarken liggen schikkingsvoorstellen voor illegaal downloaden een stuk hoger: respectievelijk rond de 800 en 250 euro.

Providers werken niet zomaar mee

De Nederlandse filmdistributeurs verzamelen ip-adressen van mensen die hun films illegaal downloaden of uploaden. Om achter de NAW-gegevens van ip-adressen te komen, hebben de filmdistributeurs medewerking nodig van de internetproviders.

Internetproviders dragen niet zomaar de gegevens van hun klanten over. Ze vinden dat de rechter hierover moet oordelen. Het is aannemelijk dat er eerst een rechtszaak tussen de internetproviders en filmdistributeurs komt, die vervolgens de standaard wordt voor soortgelijke zaken.

Staat aansprakelijk?

Onlangs bleek dat een nieuwe vereniging van Nederlandse filmproducenten naar de rechter wil stappen om de overheid aansprakelijk te stellen voor de schade door illegaal downloaden. De staat zou te weinig doen aan de bestrijding ervan. De piraterij kost de filmsector jaarlijks honderden miljoenen euro's, stelt de vereniging.

Ook de Sekam, een andere vereniging van onafhankelijke tv- en filmproducenten, wil de overheid aansprakelijk stellen voor de schade van piraterij. Volgens Sekam kan de schade oplopen tot in de 'honderden miljoenen euro's'.

Lees meer over:

Deel via