Nederlanders kunnen zich nu verzekeren tegen cybercrime

Nederlanders kunnen zich nu verzekeren tegen cybercrime

01-12-2015 12:45 Laatste update: 27-04-2018 18:57

Je tegen ziekte, schade of diefstal verzekeren is niet meer dan normaal. Nu kan het ook tegen cybercrime.

De eerste verzekering tegen cybercrime in Nederland wordt aangeboden door Franse verzekeraar AXA, meldt het bedrijf in een persbericht. De mogelijkheid was er voor bedrijven al langer. Particulieren stonden tot nu toe echter met lege handen na een aanval van cybercriminelen.

Met de verzekering 'Cyber Protect' van AXA moeten particulieren zich dekken tegen schade als gevolg van verspreiding van laster, identiteitsdiefstal, fraude met betaalgegevens en bij online winkelen. De verzekering loopt in Nederland via verzekeraar VKG.

Speciaal team

"Het gaat om risico’s die overal buiten vallen", zegt Ruud van Kampen, directeur van VKG, tegen de NOS. "Niet alleen schade met de bankpas maar ook onheuse bejegening op internet. Als ze je voor van alles uitmaken kan deze verzekering helpen om de belastende informatie van het internet te verwijderen. We hebben het dan over imagoschade."

Makkelijk zal het in sommige gevallen echter niet zijn om daders te achterhalen of schade te beperken. "IP-adressen achterhalen zal niet altijd lukken", aldus Van Kampen. "En ook schadeclaims worden dan lastig. Zeker wanneer het bericht al 2400 keer is gekopieerd. Maar de verzekeraar heeft een team dat zich hier 24 uur mee bezighoudt."

Volgens de verzekeraar kan langdurige internetuitval bij bedrijven nu al net zoveel kosten als een 'flinke kettingbotsing'. Daarom verwacht hij dat dergelijke verzekeringen de komende tijd zullen gaan toenemen.

Lees ook:

Wees Wijs met Wifi: tips voor veilig gebruik van publieke wifi-hotspots

Bekijk de Bright TV-reportage over wifi-gevaren

Uit Bright Ideas: Uitgekotst door internet? Bel de reputatiewasser!