Virtuele wonden helpen bij training voor behandeling gewonde soldaten

Virtuele wonden helpen bij training voor behandeling gewonde soldaten

1 december 2015 om 10:36
Laatste update: 27 april 2018 om 18:57

VR-simulaties van door granaatscherven doorboorde mensenbenen moeten medisch personeel leren om gewonden soldaten te behandelen.

Als je al misselijk wordt van een virtuele achtbaan op een VR-bril, dan kan je beter niet verder lezen. Dat geldt helemaal als je niet tegen bloed kan. Onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben namelijk voor het eerst virtuele wonden gesimuleerd, inclusief slagaderlijke bloedingen en alle andere niet zo smakelijke details.

Het gaat om een simulatie van een menselijk been dat doorboord is door een vliegend object zoals een granaatscherf. Het doel is om medici te trainen via realistische simulatie van een gewond persoon.

De simulatie van het been laat in de kleinste details zien wat er gebeurt als een projectiel het been doorboort. De onderzoekers maakten onder andere gebruik van natuurkundige wetten over het gedrag van vloeistoffen om bloedingen te simuleren. Maar ook de huid, de botten en de bloedvaten zijn zo realistisch mogelijk gesimuleerd.



Uiteindelijk hopen de onderzoekers de simulatie in real-time te kunnen draaien, zodat leerlingen virtueel kunnen behandelen om te zien wat het effect van een medicijn of een handeling is. Mogelijk zouden VR-brillen hier ook een rol in kunnen spelen. De huidige methode is om dieren te gebruiken voor de trainingen, maar deze VR-methode kan dit mogelijk in de toekomst vervangen.

Lees meer over:

Deel via